Rånaren fångades på en övervakningskamera efter guldkuppen i Tranås. Foto: Polisen

Stöldliga misstänkts för rån

En stöld mot guldsmedsaffären Malmqvist Guld för drygt två och ett halvt år sedan kan vara på väg att klaras upp. En internationell liga misstänks ligga bakom kuppen i Tranås den 3 augusti 2012.
En stöld mot guldsmedsaffären Malmqvist Guld för drygt två och ett halvt år sedan kan vara på väg att klaras upp. En internationell liga misstänks ligga bakom kuppen i Tranås den 3 augusti 2012.

Det är polisen i Skellefteå som har sprängt en organiserad internationell stöldliga.

Ligan har gjort över 15 butikstölder på platser runt om i Sverige och de misstänkts bland annat ligga bakom guldkuppen i Tranås.

– Jag har själv inte varit i kontakt med polisen, men det skulle verkligen kännas skönt om någon åker dit för stölden. Det vore fantastiskt bra, säger Richard Törnbom, butiksägare i Malmqvist Guld sedan 16 år tillbaka.

Guld och silver

Han var inte själv i butiken när rånet inträffade. Det var en maskerad man som kom in i butiken strax före stängningsdags.

Mannen uppträdde hotfullt, krossade glasmontrar med något slags tillhygge och fick med sig både guld och silver

Inne i butiken fanns två anställda och två kunder.

Butikens och den intilliggande bankomatens övervakningskamera fångade rånaren på bild

TV i Efterlyst

TV-programmet Efterlyst visade bilder från guldkuppen och polisen fick in mycket tips.

– Det lät positivt från polisen sida att brottet verkligen skulle klaras upp, men efter drygt ett halvår fick jag beskedet att ärendet var nedlagt.

– Nu hade man nästan lagt det bakom sig i och med att det gått så lång tid, förklarar Richard Törnbom.

Hur mycket kom rånaren över?

– Det vet endast polisen och försäkringsbolaget. Det är uppgifter som vi valt att inte lämna ut.

Antal guldstölder

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten var det i våras som polisen i Skellefteå fick in en anmälan om en grov stöld i en guldbutik.

Det var två personer som fångades på en övervakningskamera. Det visade sig att samma personer även var inblandade i liknande butiksstölder i Luleå, Örnsköldsvik, Haninge och Strömstad.

En av männen kunde identifieras genom tips från polisen i Stockholm. Han var misstänkt för stölder i Stockholm 2011, men under en annan identitet.

Det framkom även att han tidigare varit misstänkt för ett antal guldstölder, bland annat den i Tranås 2012, men då med ett annat namn och personnummer.

Mannen greps

Efter ett intensivt spaningsarbete lyckades mannen gripas på en restaurang i Stockholm.

Stora mängder av stöldgods, brottsverktyg och identitetshandlingar ertappades i en lägenhet söder om Stockholm. Stöldgods har även spårats till adresser i bland annat USA, Egypten och Ryssland.

Ytterligare två män som ingått i ligan är efterlysta.

Regler för kommentarer