Annons

Annons

Annons

Jönköping

Så blir vädret i veckan

Text

Den som längtar efter våren får hålla till godo ett litet tag till. Den är nämligen senare än normalt på flera håll i landet och har bara kommit till Skånes kustområden.

2013 redovisades ett värmerekord för mars månad i Jönköping. I år dröjer det innan våren kommer.

Efter den härliga, vårvintriga helgen drar nu molnen in över länet. Temperaturerna landar på plussidan och det finns risk för regn och blötsnö de närmsta tio dagarna.

Annons

– Under tisdagen blir det lite kallare och soligt på dagen med en temperatur på runt noll grader. På onsdagen och torsdagen blir det lite mildare luft med mycket moln och det kan förekomma snö nattetid, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Annons

Blötsnö och regn

Under kommande helg väntas det bli mild luft och en hel del moln. Början på nästa vecka väntas bli ostadig med inslag av blötsnö eller regnskurar. Temperaturen väntas ligga på några plusgrader.

De milda temperaturerna gör också att snön kan börja smälta på allvar.

– Det krävs ofta att det är milt både dagtid och nattetid så det är främst under dagarna i slutet av veckan som det kan smälta lite snabbare, säger Sandra Andersson.

Meteorologisk vår dröjer

Den som hittar lä mot en husvägg i solen kan säkert känna att våren redan är här. Men för att det ska bli meteorologisk vår enligt SMHI:s definition krävs en dygnsmedeltemperatur över noll grader sju dagar i rad.

– Den brukar komma nu runt den 20 mars i Jönköpings län så förmodligen blir den lite sen.

De närmsta 10 dagarna får man vara beredd på en del regn och blötsnö.

Hon berättar att den brukar komma lite senare till Jönköpings län än områdena runtomkring eftersom det ligger lite högre terräng.

– Än så länge har våren bara kommit till kusten i Skåne, så den är ju sen där också. Normalt brukar Götaland och södra delarna av Svealand ha vår nu, men det varierar också mycket från år till år.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan