Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Inflyttningen skjuts fram – överhettad bransch måste hinna med Ciselören

Cicelören 1 skulle enligt första planen färdigställas till maj 2019. Nu skjuts inflyttningen fram till oktober nästa år. De lokala byggföretagen är mycket upptagna för närvarande och Stridh och son AB vill ha konkurrens om anbudet.

Annons

Inflyttningen i Ciselören 1 i Gamla stan skjuts fram några månader. Orsak: de lokala byggföretagen måste hinna med projektet.

Sista anbudsdagen för nybyggnationen på Ciselören 1 i Gamla stan var först satt till slutet av mars. Nu är det datumet framflyttat till den 9 april.

Samtidigt har kommunägda Byggnadsfirma Stridh och son AB flyttat fram den planerade inflyttningen fem månader, från maj 2019 till oktober 2019.

– Byggbranschen är ganska ansträngd just nu och det märks särskilt i Eksjö där flera stora byggprojekt pågår både i år och under början av nästa år. Efter dialoger med en del tilltänkta lokala entreprenörer tog vi beslutet att ändra i förfrågningsunderlaget. Samtidigt som vi sköt på inflyttningen till hösten förlängde vi anbudstiden, förklarar Stefan Elm i arbetsgruppen kring bygget.

Hann inte räkna

Han berättar att flera byggföretag uppgett att de just nu är så upptagna att de inte ens hann räkna på anbudet som underlaget först var utformat. Särskilt inte som flera av företagen redan nu insåg att de inte skulle kunna bli klara med bygget till maj nästa år.

Annons

Annons

– Vi vill så klart ha konkurrens vid upphandlingen och få in så många offerter som möjligt. På det här viset tror vi att vi kan få fler entreprenörer att välja mellan. När vi öppnar anbuden den 10 april räknar vi med att ha flera intressanta offerter att ta ställning till, säger Elm.

Ciselören 1 kommer att vara en byggarbetsplats lite längre än det var tänkt från början. Inflyttningen är framskjuten till oktober 2019.

Stort intresse

Ciselören 1 ska rymma 16 lägenheter och en eller flera verksamhetslokaler i bottenplanet.

– Tolv av lägenheterna blir mindre, fem ettor på 37 kvadratmeter och sju tvåor på 50–70 kvadratmeter. Vi räknar med att det ska ge en blandning av yngre och äldre hyresgäster. Vi vill skapa ett generationsboende, säger Stefan Elm.

– Ensamstående ska kunna få ett modernt boende till rimlig hyra här.

Försäkringspengarna efter branden gör det möjligt att bygga pietetsfullt och ändå få marknadsmässiga hyror, det vill säga likvärdiga med annan nyproduktion, enligt Elm.

– Vi hade inte kunnat bygga ett hus med den här utformningen utan de pengarna. Det rör sig inte om någon lyx men arkitekturen med exempelvis snyggare paneler kostar helt enkelt mer, säger Stefan Elm.

Hittills har 60–70 personer anmält intresse för de nya lägenheterna.

Jagar verksamhet

Parallellt pågår arbetet med att hitta en eller flera verksamheter till lokalerna mot Norra Storgatan.

– Vi jobbar stenhårt och har goda förhoppningar att hitta verksamheter som kan bidra till att Norra Storgatan och Gamla stan hålls levande. Det kan vara någon form av restaurang eller attraktiv affär.

Annons

På stan ryktas det om att en engelsk pub eller liknande redan är på gång till Ciselören 1. Det vill Stefan Elm varken bekräfta eller dementera.

Annons

– Det är i alla fall inget jag vet om. Och det finns inga färdiga kontrakt.

Ny personunion

Elm berättar att det vid Stridh och son AB:s bolagsstämma i påskveckan blev helt klart att styrelsen för Stridh och son AB blir identisk med Eksjöbostäders styrelse i stället för som hittills med styrelsen för Eksjö stadshus AB.

Denna så kallade personunion ligger i linje med den tänkta fortsättningen att Eksjöbostäder köper fastigheten av kommunen när den är färdig.

– Vid Stridh och sons bolagsstämma den 27 mars valdes ny styrelse. Samma dag tillsattes Maria Lund som ny vd även för Stridh och son AB, förtydligar Stefan Elm.

Att han själv därmed lämnat vd-stolen beskriver han som något helt okontroversiellt.

– Jag fyllde 65 år för några dagar sen och ska bli pensionär. Men jag är kvar i arbetsgruppen tills vidare, om än i mindre omfattning.

Dialog om start

I en tidigare version av den här artikeln angav tidningen en felaktig tidpunkt för byggstarten. Fakta är, som anges i denna uppdaterade version, att Stridh och son AB valt att flyttat fram tiden för färdigställande och planerad inflyttning från maj 2019 till oktober 2019.

– Det är inte bestämt när byggstarten blir. Vi öppnar anbuden i april månad och sedan får vi ha en dialog med entreprenören som vi väljer om när det passar dem att börja, understryker Stridh och son AB:s nya vd Maria Lund.

Hon räknar i nuläget med att byggstarten ska kunna ske strax före eller efter sommaren i år.

Annons

Att slutdatumet – och i viss mån även byggstarten – nu skjuts fram har utlöst en debatt i sociala medier. Synpunkterna har bland annat handlat om att trädäcket togs bort för tidigt. Detta tillbakavisas av Stefan Elm.

– Även om byggstart nu kommer att ske först i augusti hade det inte varit möjligt att ha kvar trädäcket under sommaren. Före byggstart måste en arkeologisk undersökning göras och det hade inte varit möjligt utan att ta bort trädäcket, säger han.

Annons

LÄS MER: Stridh och son AB föreslås ingå i annan styrelse

LÄS MER: Klart med bygglov för Ciselören

LÄS MER: Här är de arkeologiska fynden

LÄS MER: Vinnaren i arkitekttävlingen utsedd

LÄS MER: Kommunen köper brandhärjad fastighet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy