Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Nu är det dags att byta till sommardäck

Text

Nu börjar det brinna i knutarna för den som inte bytt till sommardäck än. Senast på söndag ska du nämligen ha bytt däck - i alla fall om du kör med dubbdäck.

Bilden är en genrebild.

Nu när våren äntligen tar fart efter den långdragna vintern är det dags att dra på sommarsulorna på bilen. Och det börjar bli ont om tid.

Den 15 april, alltså på söndag, är sista dagen som det är tillåtet att köra med dubbdäck. Om det är vinterväglag efter det får man fortsätta köra med dubbdäck. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag, men enligt Transportstyrelsen ska det finnas snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Annons

Annons

Mellan den 1 december och den 31 mars är det krav på vinterdäck, alltså antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck, om det är vinterväglag.

Kan få böta 500 kronor

Den som kör med dubbdäck efter den 15 april riskerar en ordningsbot på 500 kronor.

– Trafikpolisen tar alltid ett snack med chauffören om det kan finnas förmildrade omständigheter, säger Björn Öberg, presstalesperson på Polisregion Öst.

– Vi lever ju i ett avlångt land och det är samma lag över hela landet. Det kan ju vara frost på morgonen och 15 plusgrader på eftermiddagen.

Han menar att man inte gör några särskilda insatser för att kolla dubbdäck utan det görs i samband med andra trafikkontroller och olyckor.

Finns det några risker med att köra med dubbdäck på torra vägar?

– Egentligen inte, man kör ju på torra vägbanor på vintern också. Men bromssträckan kan bli förlängd om man om man har abs-bromsar och dubbdäck. Dessutom blir det ökat slitage på vägbanan, vilket är skadligt för miljön.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan