Annons

Annons

Annons

Regeringen föreslår ny TV-avgift

Text

Till nästa år vill regeringen införa en ny typ av tv-avgift, det rapporterar TT. Den nya avgiften föreslås bli individuell och ska betalas av alla myndiga oavsett om man har tv.

Den nya tv-avgiften kommer att tas ut som skatt och går därmed inte att smita från.

Lagrådsremissen bygger på det förslag som kom från public servicekommittén i höstas. Den nya public serviceavgiften ska vara individuell och tas ut som en skatt. Den nya tv-avgiften går alltså inte att smita från.

Annons

Annons

Regeringen föreslår att avgiften ska betalas av alla som har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst på över 13 600 kronor i månaden. Avgiften kommer att ligga på drygt 1 300 kronor per person och ska betalas av alla oavsett om man har en tv eller inte.

För arbetslösa eller pensionärer med mycket låg inkomst kommer avgiften bli betydligt lägre än i dag, enligt Regeringen. Studenter och andra utan beskattningsbar inkomst slipper betala helt.

– När vi betalar för public service då investerar vi vår demokrati, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Dagens tv-licens ligger på 2 340 kronor per hushåll per år för dem som har tv eller radio hemma. Det nya systemet innebär nästan en halvkostnad för ensamhushåll, om man nu har betalat avgiften innan.

Alice Bah Kuhnke uppger för TT att det finns omkring 90 000 personer med obetalda tv-avgifter hos kronofogden idag. Hon menar att det nya systemet blir enklare då man inte behöver skicka ut fakturor från Radiotjänst.

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger Bah Kuhnke till TT.

Public servicebolagen beräknas få ungefär lika stor summa som idag. Pengarna föreslås hållas åtskilda i statsbudgeten för att politiker inte ska kunna styra programinnehållet.

Regeringen föreslår att det första sändningstillståndet som ges under det nya systemet år 2020 ska gälla i tio år, följt av åtta år som kommittén föreslagit. Idag ligger perioden på sex år.

Annons

Annons

Under perioden ska politikerna inte kunna ändra public serviceavgiften.

Nu skickas regeringens förslag på remiss till Lagrådet innan det hamnar i riksdagen. Där finns med stor sannolikhet redan ett majoritetsstöd för förslaget, då det bygger public servicekommitténs förslag från i höstas. Där var partierna eniga.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan