Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

Dömd duo missnöjd - men Högsta domstolen tar inte upp fallet

Högsta domstolen, HD, tar inte upp det stora kokainärendet där två män från Höglandet har överklagat hovrättens dom. Den högre instansen anser inte att det finns skäl att meddela prövningstillstånd.

VETLANDA

De båda Vetlandaborna dömdes, liksom en annan man, till två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott av såväl Jönköpings tingsrätt som Göta hovrätt.

Efter att Göta hovrätt fastställt tingsrättens dom mot de tre huvudmisstänkta i kokainhärvan överklagade två av männen, de båda Vetlandaborna, till Högsta domstolen. Duon ville, via sina advokater, att Högsta domstolen skulle pröva var gränsen går för narkotikabrott av normalgraden och grovt narkotikabrott.

Annons

Annons

Renhetsgraden anses viktig

Männen menar att det finns oklarheter i påföljdspraxisen som HD bör klargöra. Bland annat ansåg duon, som vill få lindrigare straff, att HD behöver tydliggöra vilken renhetsgrad av kokain och vilken mängd som ska krävas för att brottet ska bedömas som grovt.

Har gått igenom materialet

För att HD ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får lämnas om det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att överklagandet prövas av HD. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, när det finns synnerliga skäl för en prövning i HD.

Högsta domstolen har gått igenom materialet i det aktuella ärendet. Under onsdagen meddelade den högsta instansen att man kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd i det aktuella ärendet. Hovrättens avgörande mot de båda Vetlandaborna står därmed fast.

Flera män misstänktes för narkotikabrott av olika grad efter en razzia i Vetlanda. Alla var tidigare ostraffade, men nu har alltså några dömts och ska avtjäna långa fängelsestraff.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan