Mary Svanholm, inflyttad till Höglandet 2015 och ny kantor sedan en tid tillbaka i Hässleby-Ingatorps församling, bjuder under fredagskvällen in till indisk afton på fredag där hon berättar om sin uppväxt på barnhem i Indien och om kontrasten att flytta till Sverige. Samtidigt lovar hon fredagsmys med indisk mat.

Mary Svanholm bjuder på fredag in till indisk afton i Ingatorps församlingshem.
Det är på fredag kväll i Ingatorps församlingshem som Mary Svanholm, kantor i Hässleby-Ingatorps församling sedan ett halvår tillbaka, bjuder in till indisk afton i församlingshemmet.
Annons
– Jag var nio år när jag kom till Sverige och är uppväxt i ett katolskt barnhem i miljonstaden Bangalore i Indien. Jag kommer dela med mig av min uppväxt och samtidigt hur det var att komma till Sverige. Att bara få se snö var ju något helt nytt för mig, jag trodde ju att jag kommit till en annan planet, berättar Mary Svanholm som under sin uppväxt i Sverige bodde i närheten av Örnsköldsvik.
Annons
Bor i Ekenässjön
Kantorsexamen tog hon vid 23 års ålder och sin första tjänst hade hon i Bollnäs. Till Höglandet flyttade hon 2015 med familjen.
– Först hyrde vi hus, bland annat i Skede men sedan hittade vi vårt hem i Ekenässjön och vi trivs fantastiskt bra, säger 52-åringen.
1993 återvände hon till sitt hemland för att söka efter sina rötter och besöka barnhemmet.
– Allt var nästan förändrat, barnhemmet var mer som en förskola. Men kyrkan var sig lik. Att 18 år senare får spela "Härlig är jorden" på samma orgel som jag gjorde som liten flicka var väldigt speciellt, berättar Mary.
Indisk mat
På fredag bjuder hon till en kväll med indisk tema i Ingatorps församlingshem.
– Men det blir inte dans och indisk musik som många kanske förväntar sig. Men jag kommer visa hur klär sig i den indiska dräkten sari.
Hon lovar dessutom att bjuda på indiskt mat. För det är den indiska maten som är den mest bevarade traditionen från sitt hemland.
– Jag älskar indiskt mat och skulle inte klara mig utan curry. Det blir någon form av köttgryta anpassad efter svenska tungor, det får inte bli för starkt. Jag var förundrad i början när man la grönsakerna bredvid på tallriken, i Indien använder vi grönsaker i maten.
Många anmälningarna har redan tickat in och den frivilliga avgiften går till välgörande ändamål.