Annons

Annons

#Mittskara

Debatt
Gruva hotar Anebys vatten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilden är en illustration till artikeln, men är tagen vid ett tidigare tillfälle. Personerna på bilden har alltså ingen direkt koppling till insändaren.

Annons

Den 7 maj har Aneby kommunstyrelse att ta ställning till yttrande gällande Tasman Metals ansökan om tillstånd till brytning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr norr om Gränna. En ansökan som har fått hård kritik för brister bland annat vad gäller miljökonsekvensbeskrivning. Men finns anledning för Aneby att bry sig?

Gruvor idag skiljer sig avsevärt från tidigare. Storskalig brytning av låghaltiga malmer påverkar större områden. Utöver själva dagbrottet kommer verksamheten omfatta avfallsupplag, sandmagasin och dammar, sammanlagt en yta på cirka 10 kvadratkilometer. Föroreningar såsom giftiga tungmetaller sprider sig vidare och i riskområdet ligger flera skyddade Natura2000-områden, vattenskyddsområden, kulturmiljöer och många boende. Allt vatten från hela gruvområdet avses ledas till Adelövån som kommer få ett kraftigt ökat flöde.

Genom utsläpp av processvatten mot Adelövån riskeras även Noen, Ralången, Svartån och vattensystemet mot sjön Sommen och norrut att förorenas. Lakning från upplag av krossat berg som innehåller exv uran kommer att ske mot både Vättern och Adelövån. Det största hotet vid denna typ av gruvor är dock dammbrott, något som bland annat katastroferna i Mount Polley, Kanada 2014 och Bento Rodrigues, Brasilien, 2015 visat.

Annons

Hos oss i Miljöpartiet råder ingen tvekan. En gruva i Norra Kärr är ett hot mot såväl en av Sveriges allra viktigaste dricksvattentäkter, Vättern, som Svartåsystemet i vår egen kommun – för all framtid. Vi hoppas nu att även övriga partier i Aneby inte tvekar utan uttalar ett klart nej till gruvan.

Annons

Miljöpartiet de gröna i Aneby

Sibylla Jämting

Jan-Olov Adolfsson

Stellan Ölmeskog

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy