Annons

Annons

Annons

Österbymo

Öringen ska få fri väg förbi Visskvarn

Under 2019 påbörjar Tranås Energi bygget av en faunapassage vid kraftverket i Visskvarn.

Det här är Sommenöringens lekplats vid Visskvarn. Nu ska fisken snart kunna passera vattenkraftverket intill.

Efter att Tranås Energi köpt vattenkraftstationen vid Visskvarn 2015 gjordes en förstudie kring hur anläggningen skulle miljöanpassas.

Ett av svaren blev just att bygga en faunapassage förbi stationen. Med alla nödvändiga tillstånd klara har Tranås Energi nu formellt beslutat att bygget, som ska skapa fri väg för fisken runt kraftverket, ska bli av. Byggstart är satt till 2019.

Annons

Annons

”Viktigt steg”

– Nu tar vi nästa viktiga steg för att åstadkomma fri fiskvandring mellan Sommen och Lägern-sjöarna. Vi är stolta att som energibolag kunna bidra till fiskvården och stärka den biologiska mångfalden i området på detta sätt, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi, i ett pressmeddelande.

Visskvarn är beläget med utlopp i sjön Sommen och den naturliga fåran vid anläggningen är ett viktigt uppväxtområde för bland annat öring.

Faunapassagen är steg ett, i ett nästa steg byggs intaget om vid kraftverket.

Väg till Sommen

Genom faunapassagen ska fisken kunna passera anläggningen och ta sig vidare upp i Bulsjöån och likaså skulle öringen som finns i sjöarna längre upp i systemet kunna ta sig ut i Sommen.

Innan arbetet med passagen påbörjas vid Visskvarn ska Tranås Energi hinna bli klar med en liknande passage förbi kraftverket i Forsnäs. Det arbetet påbörjas i höst.

I ett nästa steg av miljöanpassningen av Visskvarn ska vattenkraftverkets turbiner bytas ut och då ersätts också gallren framför intaget med en låglutande och tätare sort, med flyktöppningar för fisken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan