Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö

Höjda avgifter vid felparkering: "Det ska kännas när man gör fel"

Samhällsbyggnadsnämnden i Eksjö kommun har höjt felparkeringsplatsen. Bland annat för att ha en bra trafikmiljö och öka trafiksäkerheten.

Annons

Felparkerare kommer att få betala en högre avgift framöver. Nu höjer Eksjö kommun avgifterna till 1 000 och 1 300 kronor i två avseenden.

För den som gör felparkering på parkeringsplatser för rörelsehindrade, där det krävs särskilda parkeringstillstånd, får betala 1 300 kronor. Tidigare var avgiften 800 kronor.

På samhällsbyggnadsnämnden beslutade man att höja felparkeringsavgifterna i två avseenden.

– Vi vill inte ha några avgifter på felparkering, men det förekommer ju ibland, säger Per Sixtensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Annons

Nämnden har beslutat att höja felparkeringsavgiften som avser parkeringsplatser för rörelsehindrade, med särskilda parkeringstillstånd. I dag är beloppet, om man parkerar där utan tillstånd, 800 kronor.

– Vi beslutade att höja det till 1 300 kronor. De här platserna är avsedda till de personer som verkligen behöver det. Då ska det också vara märkbart för de som ställer sig där och inte har behovet, säger Sixtensson.

"Öka trafiksäkerheten"

När det gäller parkeringsöverträdelse på generella platser där det råder förbud om att stanna och parkera fordon har de också höjt avgiften. Från 500 kronor till 1 000 kronor.

– Det här är helt enkelt för att vi vill ha en bra trafikmiljö och att öka trafiksäkerheten i stan och hela kommunen.

Kombinerad tjänst

Sedan en tid tillbaka har Eksjö kommun parkeringsövervakningen i egen regi. Så felparkeringsavgifterna hamnar hos kommunen.

Parkeringsvakten som arbetar för Eksjö kommun har en kombinationstjänst, med barn- och ungdomssektorn.

– Det är en parkeringsvakt som jobbade på det privata bolaget som vi anlitade tidigare. Han kommer jobba 25 procent med parkeringsövervakning och resterande tid med skolskjutsplanering, förklarar Mikael Wärnbring, chef på samhällsbyggnadssektorn.

De nya felparkeringsavgifterna börjar gälla med omedelbar verkan efter beslutet vunnit laga kraft.

– Det ska kännas när man gör fel, säger Wärnbring.

Till toppen av sidan