Annons

Annons

Annons

Angerdshestra

Fängelse för försök till dråp utanför Bottnaryd

En ung man från Gislaveds kommun döms till sex års fängelse för bland annat försök till dråp på en äldre man i Ryd utanför Bottnaryd den 23 mars.

En man i 20-årsåldern döms till sex års fängelse för bland annat försök till dråp på en man i Ryd utanför Bottnaryd den 23 mars.

Den misshandlade mannen i 65-årsåldern ringde den 23 mars polisen om en förmodad rattfylla nära hans bostad i Ryd utanför Bottnaryd. Under samtalet undrade någon i bakgrunden om han pratade med polisen varefter samtalet bröts. Även en granne till mannen ringde polisen och bevittnade på nära håll hur bilföraren i 20-årsåldern misshandlade den äldre mannen. Han fick ta emot flera knytnävsslag och sparkar mot huvudet och dessutom hoppade eller stampade ynglingen på hans huvud, står det i domen.

Annons

Annons

”Har visat synnerlig hänsynslöshet”

Våldet utfördes till största delen när mannen låg ned, varefter ynglingen sprang därifrån. Polis kom till platsen och hittade den äldre mannen liggandes medvetslös på marken. Hundförare spårade ynglingen till ett fält utanför Ryd, där han greps.

Den misshandlade mannen fördes till Länssjukhuset Ryhov med livshotande skador. Han fick bland annat en krosskada i hjärnan, brott på ryggkotor, flera revbensfrakturer och ett antal sårskador. Dessutom finns det risk för att han får bestående men. Det står i domen att misshandeln har orsakat mannen synnerligt lidande och att gärningsmannen har visat synnerlig hänsynslöshet.

Var våldsam mot poliser

Förutom försök till dråp döms mannen i 20-årsåldern även för hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, tillgrepp av fortskaffningsmedel samt för att ha kört bilen berusad och narkotikapåverkad. Han ska även betala 182 530 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen.

Hotet och försök till våld mot tjänsteman inträffade när två poliser ingrep mot den unge mannen på brottsplatsen. Han sa att han ville ta den ene polisens vapen och skjuta honom samt söka upp honom i efterhand och slå in skallen på honom, eller något liknande, enligt tingsrätten.

Stal bilen i Värnamo

Ynglingen har erkänt att han stal bilen, som han sedan körde i diket utanför Ryd, den 22 mars på Silkesvägen i Värnamo. Han har erkänt misshandeln, men förnekar att han hade något uppsåt att dräpa mannen. Han anser att misshandeln ska bedömas som grov och inte synnerligen grov och säger sig inte ha några minnesbilder av att han har hoppat på mannen. Tingsrätten skriver i domen att ynglingen har använt sig av ett kraftigt övervåld. Den äldre mannen föll till marken redan efter de första slagen, men ändå fortsatte misshandeln i flera minuter, påpekar domstolen. Även om den unge mannen var påverkad måste han enligt tingsrätten ha insett att ett så kraftigt våld under så lång tid har varit livsfarligt. Därmed kan han inte undgå ansvaret för försök till dråp, står det i domen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan