Jönköping University och McMaster University i Kanada ska kartlägga Syriska flyktingars väg in i samhället i ett stort gemensamt forskningsprojekt.
– Tanken är att våra länder ska kunna lära av varandra, vi har många likheter men också stora skillnader i hur arbetet med integration ser ut, säger professor Helene Ahl, ansvarig för projektet i Jönköping.

Bilden är från hösten 2015 då det kom som mest människor på flykt till Sverige. Här anländer en familj till Skillingaryd som fick tillbringa sina första veckor i Sörgårdsskolans gympasal.
Initiativet till forskningsprojektet kom från professor Benson Honing på McMaster University i Hamilton, Kanada.
– Han har arbetat här i Jönköping tidigare och vi känner varandra, säger Helene Ahl.
Annons
Eftersom både Kanada och Sverige har tagit emot många flyktingar från Syrien de senaste åren ger det en unik möjlighet att genomföra en jämförande studie.
– Våra länder har en liknande utmaning när det gäller integrationen, men vi har olika sätt att tackla den, säger Helene Ahl och berättar att integrationsarbetet i Kanada vilar mer på privata organisationer.
– Bland annat kan kanadensiska familjer samla ihop pengar och sponsra en flykting som får inresetillstånd och också bo hos familjen en tid, säger Helene Ahl.
Annons

Professor Helene Ahl är ansvarig för forskningsprojektet i Jönköping.
Både Kanada och Sverige är nordligt belägna välfärdsstater med en hög andel utrikesfödda och stark växande ekonomi. I Kanada är dock sysselsättningen bland utrikesfödda betydligt högre än i Sverige. Kanada har också en betydligt kortare tid innan invandrare är ute på arbetsmarknaden. Det framkommer i en rapport från tankesmedjan Fores. Rapporten pekar också på att invånarna i Kanada generellt har en väldigt positiv attityd till invandring.
Den första delen i forskningsprojektet är att kartlägga nätverken som arbetar med integration. Från Jönköping deltar bland annat representanter från kommunen och föreningen ”Integrera mera”.
I ett nästa steg kommer man att titta på problem som aktörerna beskriver och försöka ta fram förslag på lösningar. Det kan också bli aktuellt att genomföra intervjuer med flyktingar.
Annons
Förutom McMaster University i Kanada och Jönköping University kommer även Örebro Universitet att delta i forskningsprojektet som beräknas pågå i tre år.
Läs mer: 30-tal nationaliteter får Ikea och Kamprads arv att gå runt
Läs mer: Varannan är mycket oroad för ökad främlingsfientlighet