Annons

Annons

Annons

Annons

Trädgårdsstaden

Ny förskola senareläggs: ”Är mer realistiskt”

Här på det tidigare jordgubbsfältet, precis söder om Kvarnarp och Castmans väg, föreslås att den nya förskolan ska byggas. Men det kommer ta tid innan den är färdig.

Annons

Kommunens nya förskola i Kvarnarp, som föreslås byggas på det så kallade Jordgubbsfältet, ser ut att bli verklighet först ett par år senare än vad som tidigare varit tänkt.

Det finns inför framtiden ett stort behov av fler förskoleplatser i Eksjö. Därför planerar man, som vi tidigare berättat, att bygga en helt nya förskola med sex avdelningar. Förslaget är att denna förläggs på Jordgubbsfältet söder om Kvarnarp och tanken var initialt också att den skulle stå färdig till den 1 januari 2020. Så ser nu inte ut att bli fallet. Istället nämns 1 januari 2022 som ett mer realistiskt mål.

Annons

Annons

– 2020 är inte omöjligt men då måste allt verkligen klaffa, och det är många moment vi inte styr över helt själva. Dessutom finns risken att vi skulle tappa medborgardialog, diskussioner och annat av värde. Vi känner att det är bättre att det här får ta tid så att det inte blir hafsigt. 2022 är en mer realistisk tidsplan, förklarar samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring som är del av förskolesatsningens arbetsgrupp.

Vill inte lova för mycket

En viktig aspekt i det hela, förklarar han också, är att för barnomsorgens skull inte lova något som man sedan inte kan hålla.

– Om vi säger att vi ska vara klara 2020 och det sen drar över ett år kan det bli väldigt stora problem för verksamheten. Det är bättre att vi förutsätter att det kommer ta tid så att det finns en plan, säger han.

Han får medhåll av Anne-Marie Pejrud, utvecklingsledare på barn- och ungdomssektorn.

Stort behov redan nu

– Vi vill inte hamna i en liknande situation som vi försatte oss i med förskolan Galaxen där vi någon gång på hösten fick reda på att den inte skulle bli klar i tid. Då är det bättre att flagga för det tidigare, säger hon.

Oavsett om den ny förskolan skulle stå färdig till 2020 eller 2022 finns ett behov av att skapa förskoleplatser innan dess. Redan till nästa vår behövs minst ett 50-tal tillfälliga.

Annons

– Vi har goda förhoppningar om att hitta en lösning som kan bestå ända fram till dess den nya förskolan står färdig, oavsett hur många år det tar. Det vore det bästa. Vi jobbar på att veta mer innan semestern, berättar Pejrud.

Till toppen av sidan