Annons

Annons

Annons

Annons

Orrhaga

Hemvärnssoldater larmades in - ”de gjorde ett utmärkt jobb”

Länets hemvärnssoldater bevakade bland annat polishusen i Jönköping och Eksjö under storövningen på nationaldagen.

Annons

Under nationaldagen genomförde Hemvärnet sin största övning i landet sedan 1975. Personalen i Norra Smålands bataljon löste utan anmärkning sina uppgifter under kraftsamlingen.

– Jag är nöjd med vår insats. Den personal som deltog i övningen gjorde ett utmärkt jobb, betonar Kristian Bouveng, chef för Norra Smålandsgruppen, som administrerar och utbildar bataljonen.

Samtliga försvarets 40 hemvärnsbataljoner från Kiruna i norr till Revingehed i söder medverkade i övningen som inleddes på eftermiddagen den 5 juni och avslutades vid lunchtid dagen därpå.

Annons

Runt om i hela landet inställde sig tusentals hemvärnssoldater efter ett så kallat hemvärnslarm för att skydda och bevaka viktiga objekt i sin närhet.

Annons

Polishus bevakades

Norra Smålands bataljon eller 33:e hemvärnsbataljonen, som tillhör Ing 2 och omfattar hela länet, fick i uppgift att bevaka bland annat polishusen i Eksjö och Jönköping och var därmed synliga för allmänheten under övningen.

– De reaktioner vi mötte var enbart positiva. Folk pratade med soldaterna och förklarade att de tyckte det kändes tryggt att de var på plats.

Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg följde övningen noga och förklarade för Försvarsmaktens hemsida att han kände stor respekt för alla de människor som frivilligt medverkade i insatsen.

Närmast väntar nu en summering av larmkedjan och övriga i inslag i den nationella storövningen.

– Allt gick inte riktigt som tänkt. Det finns lärdomar att dra, säger Kristian Bouveng.

För Henrik Gyllensten och Erik Tyreskog, två av dem som under övningen bevakade polishuset i Eksjö, var det självklart att inställa sig när de nåddes av hemvärnslarmet.

– Vi tror på att Sverige är värt att försvara, sa de till Försvarsmaktens hemsida på nationaldagen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan