– Dricksvattnet ska i första hand användas för mat, dryck och hygien. För att säkerställa dricksvattenförsörjningen behöver vi alla hjälpas åt och använda sparsamt med vatten. Det uppmaningen kommer nu från nya VA-chefen Mattias Johnsson på Nässjö affärsverk.

Mattias Johnsson, ny VA-chef på Nässjö affärsverk sedan kort tid, larmar nu om att det är dags att spara på dricksvatten. "Vattna inte gräsmattor eller tvätta bilen, dricksvattnet ska främst vara till för mat, dryck och hygien" säger han.
Johnsson pekar på att vi har haft en lång period med värme och torrt väder och att det ser ut att hålla i sig.
Så kan inte Nässjöborna hålla på menar han och uppmanar till återhållsamhet med dricksvattnet.
Annons
– För tillfället har vi ingen akut vattenbrist, men vi följer utvecklingen och gör täta mätningar av vattennivåerna, säger han. Om vi sparar på vattnet nu så är min förhoppning att vi inte ska behöva utfärda ett bevattningsförbud längre fram, förklarar han.
Här är spartipsen från NAV
Vad kan då Nässjöborna göra för att spara vatten?
– Fyll inte pool, badtunna eller spaanläggning. Duscha kortare tid med snålspolande munstycke, du kan minska vattenförbrukningen med hälften och sparar samtidigt pengar.
Annons
Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter, framhåller NAV. – Samla regnvatten i tunnor för att vattna rabatter och gräsmattor med. Det vattnet är dessutom syrerikare. Anlägg helst inga nya rabatter eller gräsmattor som kräver mycket vattning.
VA-chefen tycker inte att vi ska låta vattnet rinna medan vi borstar tänderna.
– Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas närmare 36 liter vatten.
Att bada i badkar tycker han vi ska undvika helt och hållet.
– Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten, bättre att ta en snabb dusch.
Diska med förstånd, ställ en kanna vatten i kylen och laga droppande kranar och rinnande toaletter är andra uppmaningar från NAV.
NAV fortsätter leta vattenläckor
Vad gör NAV själva för att spara vatten? Under våren har ständiga vattenläckor gjort att många kubikmeter vatten varje dygn rinner ut ur ledningsnätet till ingen nytta.
– Vi arbetar förebyggande med att förnya vårt ledningsnät. Vi lagar vattenläckor och jobbar fortlöpande med att hitta större och mindre vattenläckor. Att hitta en vattenläcka är inte alltid lätt - det är långt ifrån alla läckor som visar sig genom att vatten flödar på en gata. Ofta håller sig vattnet under markytan och söker sig ner i en bäck, en dagvattenledning eller försvinner helt enkelt bara ner i marken. Dessa svåra läckor söker vi oftast nattetid genom att stänga av vattnet, lyssna i ledningarna och tillämpa andra beprövade metoder för att hitta läckan, uppger Mattias Johnsson.
I så stor utsträckning som möjligt skriver NAV att de tar vatten från andra sjöar för att vattna växtligheten i kommunen under sommaren.