Annons

Annons

Annons

Domen ändras - tidigare våldtäktsdömd pojke frias

Tonåringen dömdes för våldtäkt mot barn. Men en enig hovrätt friade under tisdagen pojken.

Därmed slipper tonåringen även att betala skadeståndet på 115 000 kronor till flickan.

Tonåringarna hade sex på en offentlig toalett.

Ungdomarna ska ha haft sex på en offentlig toalett. Pojken dömdes senare för våldtäkt mot barn, eftersom flickan inte fyllt 15 år.

Annons

Annons

Han dömdes till 150 timmars ungdomstjänst samt till att betala flickan hela 115 000 kronor i skadestånd, ett belopp som är praxis så fort någon döms för våldtäkt.

Men pojken som hela tiden nekat till brott överklagade domen, via sin advokat. I överklagandet påpekade advokaten att flickan aktivt medverkat till att ha sex.

”Hade skäl att tro henne”

Tre centrala argument lyftes fram, i överklagandet, till varför hovrätten skulle ändra tingsrättens dom: Att ungdomarna skulle ha sex var alltså ett ömsesidigt beslut. Inget har framkommit som tyder på att flickan befunnit sig i underläge gentemot pojken. Att målsägaren ångrade sexet efteråt saknar betydelse i sammanhanget.

Hovrätten gick alltså på pojken och advokatens linje. Eftersom pojken säger sig ha frågat flickan om hennes ålder och hon sagt att hon fyllt 15 år, anser inte hovrätten att tonåringen ska straffas för våldtäkt mot barn.

Men flickan var alltså inte 15 år vid det aktuella tillfället.

”Han har haft skäl att ta hennes ord för sanna och utgå från att det var riktigt att hon hade fyllt 15 år”, står det i hovrättens dom.

Den högre instansen friade alltså tonåringen. I och med den friande domen slipper tonåringen också att betala de 115 000 kronorna i skadestånd, som tingsrätten dömde ut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan