Annons

Annons

Annons

Flisby/Solberga

TV: Dagen efter branden - ladugården en rykande ruinhög

Text

Det tog flera timmar innan onsdagens storbrand i Tofta var under kontroll. Ladugården var redan övertänd när räddningstjänsten anlände till platsen.

Inbäddat innehåll

Elden spred sig till ett närbeläget upplag av ensilagebalar och inledningsvis fanns hela tiden en oro för att gnistor skulle leda till brand i skogen intill.

– Redan när släckningsarbetet påbörjades stod det klart att ladugården och alla de djur som fanns i den var utom räddning. Vi koncentrerade oss på få branden under kontroll och förhindra att den spred sig, berättar Thomas Ljunggren, brandingenjör i Höglandets räddningstjänstförbund.

– Vi fick en del bekymmer med eldhärdar i ett upplag med ensilagebalar vid ladugården. Vi fick ta hjälp av gripklo för att få stopp elden. Och det arbetet tog tid.

Annons

Annons

– Samtidigt hade vi fortlöpande koll på terrängen kring gården, för att försäkra oss om att det inte uppstod någon brand i skog och mark.

Dagen efter branden är det enda som återstår av den eldhärjade byggnaden en rykande ruinhög. Framför rännebron ligger några av räddningstjänstens sotiga slangar bland plåtskivor och murbruk.

Över bråten cirklar svalor på låg höjd och på lagårdsplanen väntar tåligt en liten kattmamma på att den totalförstörda byggnaden ska svalna och blir möjlig att söka igenom.

Katten hade sin enda unge i ett hörn av ladugården och svalorna sina bon under takåsarna. Och de försöker nu att hitta sina försvunna ungar. Ett sökande som kommer förbli resultatlöst.

Dagen efter storbranden i Tofta. Det enda som återstår av ladugården är en rykande ruinhög.

En katt har förlorat sin unge i branden. Hon håller sig hela tiden i närheten av brandplatsen under torsdagsmorgonen.

Ladugården blev helt förstörd.

Ladugårdsbranden spred sig till ett upplag av ensilagebalar intill byggnaden.

Annons

Räddningstjänstens personal fanns på brandplatsen hela natten mellan onsdag och torsdag för att försäkra sig om att elden inte åter skulle ta fart och polisens tekniker väntas under torsdagen till Tofta för att försöka få klarhet vad som orsakade den häftiga branden.

Annons

När man på gården upptäckte att något inte stod rätt till i ladugården och SOS larmades var det redan försent att försöka få ut några av de mellan 60 och 70 nötdjur som befann sig i byggnaden.

Det var inte möjligt att påbörja någon räddningsaktion på grund av den kraftiga branden.

– När vår första personal från Aneby och Anneberg kom till Tofta var ladugården övertänd. Som mest jobbade ett 20-tal brandmän från fem orter med branden och allt fungerade väl, förklarar Thomas Ljunggren.

Vi träffar ägarna vid brandplatsen under torsdagsförmiddagen.

De är tillmötesgående och har inget emot att vi tar bilder och film av den nerbrunna byggnaden. Men de vill inte vara med i tidningen.

LÄS MER: 70 djur brann inne

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan