Annons

Annons

Annons

Hovrätten sänker straffet efter mordbranden i Vetlanda

Vetlandabon anlade mordbranden på Vitalagatan i Vetlanda. Det fastslår hovrätten.

Trots det sänkte den högre instansen under tisdagen fängelsestraffet med två år.

Huset, som totalförstördes i branden, har nu rivits. Arbetet på platsen pågick samtidigt som hovrättens dom meddelades.

Av domen framgår att hovrätten var enig i sitt beslut när man ändrade såväl rubriceringen som straffet.

Larmet om den kraftiga branden på Vitalagatan i Vetlanda kom till räddningstjänsten klockan 17.52, den 16 februari i år. Misstankarna riktades snabbt mot en Vetlandabo i 35-årsåldern.

Under rättegången i Eksjö tingsrätt förnekade mannen att han gjort sig skyldig till brott. I stället la han fram olika teorier om vad som kan ha hänt, alltså hur branden kan ha startat. Men enligt Eksjö tingsrätt var det mannen själv som anlade branden. Vetlandabon dömdes till sex år och sex månaders fängelse, en dom som han alltså senare överklagade.

Annons

Annons

Några minuter efter att räddningstjänsten kommit till platsen var branden fullt utvecklad. En person låg och sov i fastigheten när branden startade. Den personen räddades tack vare ett rådigt ingripande från ett vittne.

I sitt överklagande till hovrätten yrkade mannen i första hand att den högre instansen skulle fria honom från misstankarna om den grova mordbranden. I andra hand ansåg mannen att hovrätten skulle rubricera gärningen som mordbrand av normalgraden. Under alla förhållanden ansåg mannen att straffet skulle sänkas.

Via sin advokat framhöll mannen att det saknas teknisk bevisning som binder honom till platsen och att det även saknas vittnen till den påstådda gärningen.

Två års sänkning

Klockan elva på tisdagen kom den högre instansens dom. Hovrätten dömde mannen för mordbrand, istället för grov mordbrand. Rätten ändrade också fängelsestraffets längd, på så sätt att man sänkte straffet med två år.

Rätten konstaterar att det inte finns några direkta vittnesiakttagelser eller teknisk bevisning till stöd för att mannen begick brottet i fastigheten i centrala Vetlanda. Dock finns mycket besvärande omständigheter, omständigheter som enligt rätten gör att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är mannen som anlagt branden.

Anmärkningsvärt agerande

Bland bevisningen finns bland annat sms i vilka mannen till exempel skev ”Snälla ring mig, annars bränner jag mig inne”, ”Finns ingen lägenhet kvar” och ”Jag ångrar mig djupt”. Sms:en är skrivna precis innan branden startade och i nära anslutning till branden.

Annons

Annons

Mannen ska också ha sagt till vittnen att han anlagt en brand. Hans agerande i samband med branden har varit anmärkningsvärt i flera avseende, konstaterar rätten.

Hovrätten anser att det handlar om en gärning av ”mycket allvarlig beskaffenhet”.

I dag finns bara rester kvar efter branden, som en man i 35-årsåldern dömts för att ha anlagt i februari i år.

Mannen ska vara fortsatt häktad i väntan på att fängelsestraffet, som även inkluderar straffet för annan brottslighet, verkställs.

Det aktuella huset på Vitalagatan blev så förstört i den kraftiga branden att det nu har rivits. Kvar på platsen finns bara rester av den fastighet som fram tills för några månader sedan inrymde lägenheter, en pizzeria och en frisörsalong.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan