Annons

Annons

Annons

Malmbäck

Bevattningsförbud på gång i Malmbäck och Stensjön

Text

Från och med måndag den nionde juli gäller bevattningsförbud för de som bor i Malmbäck och använder kommunalt dricksvatten. Samma förbud införs i Stensjön på fredagen samma vecka, den 13:e juli.

Det varma och torra vädret vi haft på senaste tiden har lett till en sjunkande vattennivå i grundvattentäkten för specifikt Malmbäck och Stensjön, uppger Mattias Johnsson, VA-chef på Nässjö Affärsverk.

Annons

Annons

Mattias Johnsson, VA-chef på Nässjö Affärsverk

– Detta är anledningen till att vi nu måste införa ett bevattningsförbud för kunder med kommunalt vatten i Malmbäck och Stensjön. I övriga delar av kommunen ser vi i nuläget ingen anledning till att införa förbud, men vi uppmanar till sparsamhet, förklarar Mattias Johnsson, Vatten och avloppschef på Nässjö Affärsverk (NAV).

Vattna inte gräsmattorna

Blir det kris på dricksvatten i någon ort kan det krävas att vatten transporteras från annat håll, där vattensituationen är bättre. Av den anledningen måste alla hjälpa till att spara på vattnet, menar VA-chefen.

Eftersom det är så torrt i mark och jord tjänar det egentligen inte mycket till att gå och drittla med en vattenslang här och där i trädgården. Nu krävs ett rejält regn för att få fart på gräsmattorna igen och till träd och buskar.

Än värre är det för bönderna, vilket tidningen rapporterat om tidigare. Bristen på regn gör att grödorna torkar och det är svårt att få fram tillräckligt med foder till djuren för många lantbrukare.

Tvätta bilen på mack istället

Förbudet i Malmbäck och Stensjön införs för undvika att den nuvarande vattensituationen inte leder till dricksvattenbrist.

Annons

Förbudet gäller bevattning med spridare och slang, uppfyllande av pooler, biltvätt med slang eller högtryckstvätt samt bevattning av fotbollsplaner och liknande. Det gäller också för övrig rengöring med högtryckstvätt.

Annons

Istället kan man till exempel samla upp och använda regnvatten, bada i sjöar och tvätta bilen på en mack där vattnet återanvänds.

Förbudet i Malmbäck och Stensjön gäller tills vidare för alla som använder kommunalt vatten, privatpersoner, företag samt offentliga organisationer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan