Annons

Annons

Annons

Eksjö landsbygd

Hälften saknar godkända grundskolebetyg: "Det ser illa ut för gymnasieskolorna"

Text: 

Antagningslistorna till gymnasierna är klara. Men vägen till gymnasiet är inte självklart för många. Mats Klasson, vd på Nifsarpsskolan, berättar att runt 50 procent av eleverna saknar godkänt grundskolebetyg.

Bland eleverna som har sökt till Nifsarpsskolan är det många som inte uppfyller kraven med att ha godkända grundskolebetyg.

I år har det varit 103 elever som har sökt till Nifsarpsskolan. Men det är långt ifrån alla som har godkända grundskolebetyg.

– Generellt sett ser det illa ut för gymnasieskolorna. Det brukar vara runt 25-30 procent som inte är behöriga efter grundskolan, säger Mats Klasson från Nifsarpsskolan.

Annons

Annons

Klasson berättar vidare att 57 procent av de sökande saknade godkända grundskolebetyg i höstas, efter våren var det 45 procent.

Han berättar att om det är ett grundämne som eleverna inte har godkänt i, till exempel engelska eller matematik, kan de läsa upp de under sitt första år på gymnasiet.

Ett av programmen på Nifsarpsskolan som har högt söktryck i år är fordons- och transportprogrammet. Mats Klasson berättar att det har varit 45 förstahandssökare till 32 platser. Huvuddelen av de som söker sig till skolan kommer från Höglandskommunerna som Nässjö, Vetlanda, Tranås, Aneby och Ydre. Men även från Hultsfred och Vimmerby.

"Det här är ett stort problem som inte bara Nifsarpsskolan har. Problemet ligger i grundskolan", säger Mats Klasson, vd på Nifsarpsskolan.

Till utbildningarna bygg- och anläggningsprogrammet, naturbruksprogrammet samt anläggningsmaskinförare. Där finns det ett par stycken lediga platser.

– Hade fler elever haft behörighet hade vi mer än väl fyllt utbildningarna. Det här är ett stort problem som inte bara Nifsarpsskolan har. Problemet ligger i grundskolan, säger Mats.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan