Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Hemvärnets musikkår ska spela vid det Kungliga slottet

Hemvärnets musikkår i Eksjö åker till Stockholm för att spela.

Annons

I helgen spelar Hemvärnets musikkår från Eksjö vid vaktbytet utanför det Kungliga slottet i Stockholm.

– Vi har övat målinriktat för att klara det, säger kårchef Pierre Fogelström.

Under hela våren har Hemvärnets musikkår i Eksjö legat i hårdträning inför eldprovet som sker i helgen. Då ska de nämligen spela vid vaktbytet i Stockholm.

– Vi har övat målinriktat för att klara det. Det är vår kontroll på att vi fungerar som kår, säger Pierre Fogelström.

En trupp på 50 man, varav 45 musiker, åker under fredagen till huvudstaden. De kommer att spela på Artillerigården, vandra genom stan via Kungsträdgården för att sedan spela ett helt program inne på slottsgården. De kommer att framföra ett medley där bland annat låtar skrivna av Fredrik Kempe och Avicii kommer att ingå.

Annons

Annons

– Det blir världspremiär för just det medleyt. Det ska bli riktigt kul att spela något som även de yngre känner igen, säger kårchefen.

– Det är bara låtar gjorda av svenskar, så kineserna och japanerna på plats kan mysa lite extra.

Musikkåren kommer också att spela på Stora torget i Gamla stan, där de stannar i en timme.

– Det kommer att bli kanonbra, säger kårchefen.

Kontroll vartannat år

Det är inte bara för att spela svensk popmusik som musikkåren åker till huvudstaden. Vartannat år måste nämligen Hemvärnens musikkårer runt om i landet kontrolleras. Under kontrollerna bedöms bland annat hur kårerna spelar och hur de går.

– Det är viktigt för vår överlevnad. Vi måste klara kraven som ställs. Det kvittar om man är en amatörkår eller proffs, det är samma underhållningsvärde.

Kåren har övat målinriktat under hela våren för att klara testet och Pierre Fogelström är säker på att det kommer gå bra, men kan ändå inte låta bli att vara lite nervös.

– Det är viktigt att klara det. Men det är duktiga musiker och det är fantastiskt att få vara kårchef i det här gänget.

Även om det bara är krav på att göra testet vartannat år kommer Eksjös hemvärnskår att göra det varje, helt enkelt för att lättare kunna hålla en hög kvalitet.

– Man får verkligen ge hundra procent. Men det fungerar bra. Alla i kåren sluter upp så bra, även fast det är mitt i sommaren.

Annons

Vaktparad i helgen

Trots att musikkåren inte är i Eksjö under helgen kommer ändå vaktparaden gå av stapeln som vanligt. Den här gången hoppar Östergötlands hemvärnsmusikkår in och spelar istället. Pierre är övertygad om att de kommer att göra ett bra jobb.

– De vet hur det är och det kommer att bli likadant som alltid. Det kommer att bli bra.

Annons

Annons

Till toppen av sidan