Annons

Annons

Annons

Elin Erssons flygplansaktion

Flygaktion på Landvetter polisanmäls

Text

21-åriga aktivisten Elin polisanmäls av flera personer efter aktionen på Landvetter. Gränspolisen undersöker nu om det är ett brott och vilken eller vilka typ av brott det i så fall handlar om.

Elins aktion på Landvetter har blivit en världsnyhet och agerandet har polisanmälts av flera personer. (Obs bilden är en genrebild)

21-åriga Elin, delvis uppvuxen i Jönköping, stoppade utvisningen av en man i 50-årsåldern i en aktion på Landvetter. Genom att vägra sätta sig ner förhindrade hon flygplanet från att lyfta. Samtidigt som aktionen på Landvetter har blivit en världsnyhet har den också polisanmälts.

Annons

Hittills är det tre privatpersoner som anmält 21-åringen. Lagbrottet anmälarna själva föreslagit skiljer sig åt, bland annat utpressning, övergrepp i rättssak och brott mot luftfartslagen.

Annons

"Är straffbart"

Lennart Ronnebro, utredare på polisen i Göteborg, har fått ärendet på sitt bord. Efter lunch på torsdagen kopplades gränspolisen in som ska undersöka om agerandet är brottsligt och vilken eller vilka typ av brott som agerandet kan falla under.

– Sammantaget är det allvarligt när någon beter sig så här. Det är sannolikt att det är straffbart, frågan är bara på vilket sätt, säger han.

Under torsdagseftermiddagen var gränspolisen emellertid fortfarande inte klara med brottsrubriceringen. Lennart Ronnebro som arbetat länge inom polisen, berättar att fallet är ovanligt.

– Vi har haft personer som åtalats för att de varit fulla och brottats med kabinpersonal, men den här typen av händelse har jag inte varit med om tidigare, säger han.

Håller pressträff

Brottsrubriceringen är i dagsläget "brott mot luftfartsförordningen", enligt luftfartslagen kan en person som inte åtlyder befälhavaren dömas till böter eller till fängelse i upp till sex månader.

Under torsdagskvällen hölls en presskonferens där Elin medverkade tillsammans med organisationerna Agape, Sittstrejken i Göteborg, Vi Står inte ut i Göteborg och Unga för Amnesti. Under pressträffen i Matteuskyrkan i Göteborg berättar den 21-åriga studenten att aktionen initierades via en chattgrupp.

Huruvida hon har gjort sig skyldig till något brott eller inte vill hon helst inte kommentera.

Annons

Annons

– Jag har kontakt med en advokat och jag kommer inte svara på några frågor om det utan hans närvaro, säger Elin på presskonferensen.

Hon är dock noga med att påpeka att de organisationer som närvarade vid pressträffen inte ska behöva ta något ansvar för hennes aktion.

– Det var jag som person som gjorde det jag gjorde på flygplanet, säger Elin.

I en tidigare intervju har Elin sagt att hon står för de rättsliga konsekvenser som hennes agerande kan få.

Läs mer: De skulle utvisas - då hindrade hon planet från att lyfta

Läs mer: Rättsexperten "Att stoppa utvisningen var olagligt"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan