Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Misstänkt sexualbrott - utredning nedlagd

Text

En Anebybo polisanmäldes, misstänkt för sexuellt ofredande. Nu har förundersökningen mot personen lagts ned.

Utredningen som gäller misstänkt sexualbrott i Aneby har lagts ned.

Den kommuninvånare det handlar om arbetade tidigare inom socialtjänsten. Personen misstänktes för otillbörligt och gränsöverskridande beteende mot brukare. Så står det i den lex Sarah-anmälan som kommunen gjorde till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons

Annons

Några fler uppgifter om det som uppgavs ha hänt har tidningen inte kunnat få. Av hänsyn till berörda har socialchef Mikael Fornander inte gått in på några detaljer. Han har också uttryckt att han ser allvarligt på den information han fått från en av socialtjänstens verksamheter.

Aneby kommun gjorde en polisanmälan och en förundersökning inleddes. Åklagare Anders Brokelind ansvarade för den, men när tidningen kontaktade honom var han mycket förtegen. Det enda han berättade var att det fanns misstanke om sexualbrott och att ett antal personer med olika befattningar hade hörts.

Inget åtal

Nu står det klart att det inte blir något åtal mot Anebybon. Åklagaren har lagt ned utredningen.

Därmed är vederbörande inte längre misstänkt. Eftersom Brokelind har semester har det inte gått att få fram några det detaljer om beslutet.

Enligt Mikael Fornander gjordes polisanmälan i enlighet med kommunens rutiner.

– Vår bedömning då var att det fanns fog för en anmälan, så långt sträcker sig vårt ansvar. Jag kan inte se att vi skulle ha agerat annorlunda i dag, säger han.

Socialchefen har full respekt för att polis och åklagare har uttömt möjligheterna att gå vidare med utredningen.

– Det är inget som jag ifrågasätter.

Annons

Som tidningen tidigare berättat har IVO, efter lex Sarah-anmälan, granskat den utredning som Aneby kommun genomförde efter det som hänt.

Myndighetens bedömning är att sociala utskottet fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet. IVO har beslutat att avsluta ärendet och att inte vidta några ytterligare åtgärder.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan