Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Liberalerna vill privatisera mer

Text

Liberalerna vill privatisera psykiatrin och även delar av den offentliga vårdcentralen Bra Livs verksamhet.

– Vi vill få bort köerna och öka människors möjlighet att välja själva, säger Jimmy Ekström partiets förstanamn i regionens östra valkrets.

Liberalernas toppkandidater i regionen: Eva Bengtsson, Per Hansson, Jimmy Ekström, Mari Lindahl, Ervisa Dani och Karl-Magnus Svensson utanför Herrgården på Ryhov.

På måndagen samlades Liberalernas toppkandidater i Herrgården på Ryhov för att presentera partiets valplattform för regionen.

Förutom att utveckla vårdvalet och öka antalet privata aktörer vill partiet genomföra en fastläkarreform som innebär en utökning av antalet allmänläkare. Dessa läkare ska sedan få ansvar för ett antal patienter.

Annons

– Målsättningen är att du ska få träffa samma läkare varje gång, säger Jimmy Ekström.

Partiet vill också införa äldremottagningar på vårdcentralerna och bevara de tre akutsjukhusen genom att utveckla specialiseringen.

– Genom att göra Eksjö och Värnamo till specialister inom vissa områden tror vi att det är lättare att rekrytera läkare dit.

Annons

För att behålla personal och gör det lättare att rekrytera föreslår Liberalerna också en rejäl satsning på kvinnodominerade yrken som undersköterskor och sjuksköterskor.

– Vi måste visa att utbildning lönar sig genom att erbjuda utbildningslön och ett lönelyft för sjuksköterskor och specialistsköterskor.

Kompetenscentrum

När det gäller näringslivspolitiken vill Liberalerna inrätta ett kompetenscentrum dit företag kan vända sig för att få hjälp att kompetensutveckla medarbetarna.

– Det är tänkt som ett samarbete mellan näringsliv, region och kommun. Det kan öka företagens konkurrenskraft men gör också att personalen får en möjlighet att utvecklas med företaget, säger Mari Lindahl (L).

Partiet vill också utveckla kollektivtrafiken genom att införa stadstrafik i fler städer än Jönköping, Nässjö och Värnamo.

– Kapaciteten i Jönköping måste öka och där behöver vi samarbeta mer med kommunen, säger Per Hansson.

Partiet vill dock inte ha avgiftsfri kollektivtrafik utan den måste enligt dem bära sina egna kostnader.

Den innevarande mandatperioden har varit turbulent och Alliansen har varit beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Hösten 2017 föll Alliansens budget när Sverigedemokraterna röstade på de rödgröna.

Annons

– Vår målsättning ar att styra tillsammans med Alliansen. Och vi kommer inte att samarbeta med SD, säger Jimmy Ekström.

Kan ni tänka er att ingå i en annan koalition för att bilda en majoritet?

– Det får vi se efter valet, först utvärderar vi valresultatet tillsammans med Alliansen, säger Jimmy Ekström.

– Att styra i minoritet har inte varit lätt och regionen behöver ett stabilt styre, säger Mari Lindahl.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan