Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Utveckling av Höglandssjukhuset viktig bland politikerna

Text

Het debatt, beskyllningar om lögner och frågor som lämnades hängande i luften.

Även om de nio politikerna som deltog i tidningens valdebatt har samma målsättning – att bevara och utveckla Höglandssjukhuset som akutsjukhuset – ser vägen mot målet olika ut för politikerna och deras respektive partier.

Sibylla Jämting (MP), Samuel Godrén (SD) och Helena Stålhammar (C) hade många tankar om akutsjukhusets framtid.

Oron för Höglandssjukhusets framtid är stor bland många invånare på Höglandet. Så här i valspurten bjöd tidningen alltså in regionkandidaterna Mia Frisk (KD), Marcus Eskdahl (S), Martin Nedergaard-Hansen (BA), Mikael Ekvall (V), Samuel Godrén(SD), Malin Olsson (M), Jimmy Ekström (L), Sibylla Jämting (MP) och Helena Stålhammar (C) till en debatt om problemen med att rekrytera personal till Höglandssjukhuset samt om akutsjukhusets framtid.

– Vi Kristdemokrater och hela Alliansen har jobbat tillsammans under åtta år och har varit med och utvecklat Sveriges bästa hälso- och sjukvård. Där har Höglandssjukhuset som akutsjukhus en väldigt viktig del och roll.

Annons

Annons

– Vi vill utveckla det och inte bara bevara det, kommenterade regionråd Mia Frisk (KD) framtiden.

Akutsjukhuset ska bevaras enligt Malin Olsson (M), Mia Frisk (KD) Jimmy Ekström (L), Mikael Ekvall (V), Marcus Eskdahl (S) och Martin Nedergaard-Hansen (BA).

Centerpartiets Helena Stålhammar var inne på samma spår.

– Vi vill inte bara bevara akutsjukhuset, vi vill även utveckla Höglandets sjukhus. Det är jätteviktigt för Centerpartiet med den nära vården, sa hon och förtydligade för tidningen att invånarna står i fokus.

Kritik mot det som skett

Men under debatten märktes att andra har siktet inställt på att styra regionen kommande fyra år. Bland annat Miljöpartiet och Socialdemokraterna anser att det är nödvändigt att vända på den negativa utveckling som man sett på akutsjukhuset de senaste åren.

Marcus Eskdahl (S) var kritisk till att Alliansen under mandatperioden plockat bort flera hundra vårdplatser och att man behövt bemanna upp med hyrläkare på Höglandssjukhuset.

– Vårdplatsneddragningen har varit föranledd av att vi har legat högt där när man jämför med andra regioner. Så det är för att komma i nivå med omvärlden, för att inte ha fört dyrt, som det justerats, sa Malin Olsson (M).

Eskdahls kritik bemöttes också av bland andra Jimmy Ekström (L).

– Din bild kommer att handla om att öppna upp vårdplatser där det inte kommer att gå någon personal i korridorerna. Du löser ju inte kompetensförsörjningen först, utan du ropar för att öppna vårdplatser som du inte kan bemanna. Det är väl ingen lösning? sa Ekström.

Annons

Bevara akutsjukhusen är en nykomling inför årets val. Under den inledande delen av tidningens valdebatt riktade övriga partier många frågor till Bevara akutsjukhusens Martin Nedergaard-Hansen.

Annons

– Om vi har inflytande så kommer det att finnas tre akutsjukhus om fyra år i den här regionen. Grundförutsättningen finns med tre fungerande akutsjukhus i dag. Men vi har bildats för att vi har sett att det finns många negativa trender som måste brytas. Dessa trender verkar inte de etablerade partierna klara av att bryta själva, sa politikern tillika Eksjöläkaren som förordar lokalt ledarskap på sjukhuset och tillade att politiker inte ska peta i allt.

Centralisering eller ej?

Mia Frisk (KD) vände sig direkt till Sibylla Jämting i Miljöpartiet angående Miljöpartiets och Socialdemokraternas förslag till utredning om samlad prostatacancervård i länet.

– Varför vill ni flytta all prostatacancervård till Ryhov, det är ju det förslaget innebär med en samlad prostatacancervård?

– Det här med prostatacancercentrum har vi aldrig sagt att det ska ligga på Ryhov. Däremot tror vi inte på att man ska dela upp den vården, svarade Jämting, bland annat.

Att det ska finnas kvar ett akutsjukhus i Eksjö var politikerna däremot eniga om. Det ska inte bara bevaras – utan även utvecklas.

– Den misstänksamhet som finns kring detta är obefogad, sa Malin Olsson (M).

Även Sverigedemokraten Samuel Godrén tror att akutsjukhuset kommer att finnas kvar.

– Det som krävs, som jag ser det, är att man i högre grad lyssnar på personalen. Alla som dagligen jobbar i Eksjö och har en unik kunskap om förutsättningarna som finns där, sa han.

Annons

– Vi tror också att det krävs träffar mellan politiker och vårdpersonalen, tillade han.

Stor satsning på byggnad

Vänsterpartiets Mikael Ekvall anser att akutsjukhuset behövs, men för att det ska vara klart måste man vidta åtgärder och hans parti är berett att satsa, enligt honom.

– Jag tror att partierna i regionfullmäktige måste nyktra till i den här frågan och inse att det finns få sjukhus i landet som har klarat av att bli av med så mycket verksamhet och ändå har varit kvar som sjukhus. De sjukhusen har fått lägga ner. Och Höglandssjukhuset har förlorat mycket verksamhet, sa Ekvall som undrade om alla partier verkligen är beredda att satsa.

Annons

Klart är att det redan nu, sett i kronor, satsas stora summor på sjukhusbyggnader vid länets tre akutsjukhus, något som Region Jönköpings län basunerar ut med ”Vi bygger för framtiden”.

I det budskapet syftar regionen på de stora byggprojekten vid de tre akutsjukhusen. I Eksjö görs en storsatsning på just Höglandssjukhuset. Vid årsskiftet 2019/2020 ska en helt ny sjukhusdel stå klar att tas i bruk i Eksjö. Vårdbyggnaden, som ska bli nästan 30 000 kvadratmeter fördelade på sju våningar, ska bland annat inrymma operations- och intensivvårdsavdelning, barn- och ungdomsmedicinmottagning samt vårdavdelningar.

Regionfastigheters budget för bygget är 805 miljoner kronor. Det blir nu upp till bevis för politikerna att visa att akutsjukhuset blir kvar, utvecklas och att pengarna på sjukhusbyggnaden inte har satsats i onödan.

Fotnot: Ovanstående citat är utdrag ur tidningens debatt. Du kan se hela debatten på smt.se tranastidning.se vetlandaposten.se och smålandsdagblad.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan