Annons

Annons

Annons

Knivattacken på Råslättsskolan

Knivdådet på Råslättsskolan - pojke misstänks för försök till mord

Text

Pojken som misstänks ha utfört knivattacken på Råslättsskolan på onsdagsmorgonen var maskerad, enligt flera uppgifter till Jönköpings-Posten. Åklagarmyndigheten meddelar att han misstänkas för försök till mord.

– Sammantaget har vi en god bild av vad som hänt, säger kammaråklagare Heléne Thomasson.

Många föräldrar samlades utanför Råslättsskolan efter onsdagsmorgonens knivdåd. Enligt personer på platsen hade den minderårige pojken som genomförde knivattacken mask för ansiktet och en förälder jagade honom bort från skolan. Stefan Carlsson, pressinformatör på Jönköpings kommun, uppger att man låste alla klassrum på Råslättsskolan efter att man fått kännedom om händelsen.

Thomas Agnevik, presstalesperson på Polisregion Öst, kan inte bekräfta några av de ovanstående uppgifterna.

– Det låter inte alls orimligt att man vidtagit åtgärden att låsa klassrummen, men det har jag inte fått några uppgifter om, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt många personer som är involverade i det här nu och det kommer nog att dröja innan vi går ut med några konkreta uppgifter om vad som har hänt, säger han.

Annons

Annons

På förmiddagen höll polisen och Jönköpings kommun en gemensam presskonferens om händelsen. Kristoffer Axell, polisområdeschef, vill inte bekräfta om pojken var maskerad.

– För att inte påverka vittnen eller andra inblandade så vill jag inte kommentera det utan det får förundersökningen visa, säger han.

Han vill inte heller kommentera uppgiften om att personal ska avvärjt knivattacken.

Annons

Annons

Håller öppet

Under presskonferensen berättade Hugo Ranerås, enhetschef på Stadsgården på Råslätt, att kommunen omedelbart har öppnat fritidsgården.

– Vi öppnar också moskéer och kyrkor på området. Det är många som behöver prata och behöver stöd så vi har tagit in extra bemanning. Jag blir rörd över hur många som har dykt upp och ville visa sitt stöd och att de var tillgängliga att hjälpa till, säger Hugo Ranerås.

De två elever som attackerades fördes till Länssjukhuset Ryhov med lindriga skador, där stannade på sjukhuset för observation.

Agerat själv

Strax innan fyra på onsdagseftermiddagen meddelade åklagarmyndigheten att den pojke som ska ha knivskurit de andra, misstänks för försök till mord.

Eftersom gärningsmannen är under 15 år har en utredning inletts enligt lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Den misstänkte pojken har förhörts av polisen och har sedan omhändertagits av socialtjänst.

– Sammantaget anser vi att vi har vi en god bild av vad som hänt. Allt tyder på att det var fråga om en ensam gärningsperson som agerat på egen hand, säger kammaråklagare Heléne Thomasson som leder utredningen.

Polisen kommer vara närvarande på Råslättsskolan under dagen och under torsdagen och ha en fortsatt närvaro i området under helgen.

– Utredningen fortsätter nu. Det handlar främst om förhör med unga personer och det är vår önskan att dessa personer får höras så opåverkade som möjligt, säger Heléne Thomasson.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan