Annons

Annons

Annons

ledare borgerligHörle/Rusken

Ledare: Låt inte SD få inflytande igen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Om det parlamentariska läget i Region Jönköpings län såg oklart ut efter valnatten 2014 var det bara ett potthål i vägen jämfört med det stup vi kört utför nu.

Rune Backlund (C), Malin Wengholm (M), Mia Frisk (KD) och Jimmy Ekström (L) har styrt Region Jönköpings län i minoritet i fyra år.

Socialdemokraterna är den stora förloraren i valet till regionfullmäktige. Partiet backar med 8 procentenheter och får med 26,4 procent av rösterna nöja sig med 22 mandat i stället för 29. När Vänsterpartiet ligger kvar på sina fyra mandat och Miljöpartiet backar från fyra till tre skrapar de rödgröna ihop futtiga 29 tillsammans. Att prata om ett rödgrönt block är i praktiken meningslöst.

Uppstickaren Bevara Akutsjukhusen får sju mandat. Partiet är en våldsam kritiker av den sjukvårdspolitik alliansen fört under den gångna mandatperioden, men den som funderar på att sträcka ut en hand ska förstås vara medveten om att det lär vara frågan om en principfast, oberäknelig och bångstyrig samarbetspartner. Vi vet inte var partiet står i frågor om kollektivtrafik, kultur och regional utveckling – och när det gäller dess hjärtefråga akutsjukvård har Bevara Akutsjukhusens företrädare varit tydliga med vad de vill ha men luddigare kring hur det ska gå till.

Annons

Annons

På allianssidan backar Moderaterna med drygt 3 procentenheter och får hålla till godo med 13 mandat i stället för 15. Centern ökar på med ett mandat medan L och KD ligger still, så med 34 mandat totalt tappar alliansen som helhet bara en stol i regionfullmäktige. Sett i ljuset av de rödgrönas brutala kräftgång är det därför rimligt att de borgerliga kommer att försöka bilda regering igen. Det får dock inte ske till det dyraste av priser.

Eller snarare, det får inte ske igen. För även om alla inblandade har gjort sitt yttersta för att förneka det så är förstås verkligheten den att alliansen har fått igenom sin politik, bland annat den sjukhuspolitik som har gett upphov till Bevara Akutsjukhusen, med Sverigedemokraternas benägna bistånd. Alliansen gav SD en post i presidiet (som innehafts av den sedermera uteslutne Morgan Malmborg) och det är en fjäder som inte sitter snyggt i någon hatt.

I höstas statuerade SD exempel genom att lägga ned sina röster i budgetomröstningen, vilket fått till följd att alliansen under ett år regerat med de rödgrönas budget. Om alliansen ska vara trovärdig som regeringsalternativ måste den garantera att något liknande inte händer igen. Vilket det kan göra – om SD gör likadant igen och Bevara Akutsjukhusen röstar på samma budgetmotion som de rödgröna.

Region Jönköpings län behöver ett borgerligt styre med starkt liberalt inflytande. För att värna och utveckla den ökade tillgänglighet och valfrihet invånarna fått i primärvården. För att med kraft ta sig an det ansvar för regional utveckling och näringsliv som kom med regionbildningen. Det finns dock värden som är viktigare än att vi får fler valmöjligheter inom psykiatrin denna mandatperiod, som gör att tiden för blocköverskridande samtal är kommen i regionen. Nämligen demokrati och mänsklighet.

När historien skrivs vill vi inte att Region Jönköpings län ska bli ihågkommet som länet där SD gavs politiskt inflytande för att alternativen var för besvärliga.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan