Annons

Annons

Annons

Jönköping

Så många röster skiljer mellan blocken i valrysaren

Text

Det råder i stort sett dött lopp mellan det rödgröna blocket och Alliansen i riksdagsvalet. Endast 28 000 röster skiljer just nu blocken åt. Styrkeförhållandet kan ändras på onsdag när post- och utlandsrösterna ska vara färdigräknade.

Ska Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven eller Moderaternas partiledare Ulf Kristersson försöka att bilda nästa regering? Frågan kan närma sig ett avgörande efter att post- och utlandsrösterna färdigräknats.

Söndagens riksdagsval blev en jätterysare. När nästan alla röster räknats visar det sig att det rödgröna blocket, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har 40,6 procent av rösterna och 144 mandat i riksdagen.

Alliansen, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, har 40,3 procent av rösterna vilket innebär 143 mandat i riksdagen. Sverigedemokraterna har enligt det preliminära valresultatet 17,6 procent av rösterna och 62 mandat i riksdagen.

Annons

Mindre än en halv procentenhet skiljer mellan de rödgröna partierna och Alliansen, eller runt 28 000 röster uppger TT. Det som kan avgöra det hela är förtidsrösterna och utlandsrösterna som räknas färdigt till på onsdag.

Annons

– Vi vet sedan gammalt att de röster som är kvar att räkna till på onsdag, då slutresultatet är klart, brukar innebär att S tappar en eller två tiondelar. Förra valet tappade de två tiondelar och M vann en tiondel, säger statsvetaren Sören Holmberg under SVT:s valvaka.

Kräver Löfvens avgång

Hur landet ska styras de kommande fyra åren är helt ovisst. Allianspartierna kräver att statsminister Stefan Löfvens ska, vilket han sent på valnatten meddelade att han inte kommer att göra.

C-ledaren Annie Lööf skriver på måndagen så här på Instagram: "Det rimliga vore att Stefan Löfven avgår så att vi på riktigt kan påbörja ansvarsfulla blocköverskridande samtal mellan alliansens fyra partier och nuvarande regeringspartier för att se hur vi under hösten kan forma en ny, ansvarsfull, handlingskraftig regering."

Regeringen ser ut att sitta kvar till den 25 september då riksdagen öppnar. Riksdagens ledamöter kommer då att välja talman och vice talmän för mandatperioden. Praxis är att talmannen väljs från det största partiet i den grupp av partier som har en majoritet.

Kan bli nyval

Det är talmannen som lägger fram ett förslag på vem som ska bli statsminister. Om Stefan Löfven sitter kvar kommer en statsministeromröstning att äga rum. Alliansen har i olika medier gått ut med att de kommer att rösta emot Stefan Löfven.

Annons

Annons

Regeringen måste presentera sin budget för riksdagen senast den 15 november. En budget behöver inte få en majoritet av rösterna i riksdagen skriver TT. Däremot måste den bli störst för att inte kunna utmanas av oppositionens budget.

Om statsministern inte får igenom sin budget kan det utlysas nyval. Valet måste äga rum inom tre månader från det att statsministern utlyst valet. Senast det skedde ett nyval i Sverige var 1958.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har gått ut med att han är beredd att kompromissa och förhandla med alla riksdagspartier. Samtliga partier har avvisat ett samarbete med SD.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan