Annons

Annons

Annons

Jönköping

Jönköpingsbon har lurat 2200 att skriva på falsk SD-lista: "Man blir mörkrädd"

Text

En Jönköpingsbo har fått över 1600 personer att skriva på att de är imbecilla. Tricket? De som skriver på har inte läst ordentligt och tror att de skriver under en namninsamling om att stoppa valfusk.

– Man blir mörkrädd, säger Jönköpingsbon som ligger bakom namninsamlingen.

Valsedlar till riksdagsvalet kontrollräknas efter valet i söndags. Bilden har inget med händelsen i texten att göra.

Valresultatet är ännu inte helt klart. Men på sociala medier har det börjat spridas teorier och påståenden om att valet var riggat eller att det har förekommit valfusk. En Facebook-sida har spridit ett inlägg om att det måste vara omöjligt att Socialdemokraterna har fått 28 procent i riksdagsvalet och ifrågasätter samtidigt att Sverigedemokraterna enbart fick drygt 17 procent. Det inlägget har fått över 3 500 reaktioner och 1 200 delningar.

Någon som lagt märke till och reagerat på det här fenomenet är en Jönköpingsbo. Han la upp en namninsamling med rubriken "SD ANMÄLER VALFUSK" som han spred i en grupp på Facebook där teorier om valfusk florerar. På tisdagskvällen hade namninsamlingen fått över 1 600 underskrifter men man kan anta att de allra flesta inte läst vad de skriver under på. Innan man skriver på kan man läsa följande:

Annons

Annons

"Alla som signerar det här står upp för Sverige och kan hädanefter stolt titulera sig imbecill - en kämpe för fosterlandet."

Alla läste nog inte heller att avsändaren var SverigeDEMONkraterna. Jönköpingsbon berättar nu för JP om kuppen.

– Det började som en kul grej. Jag såg att det hade gått en trend om att det förekommit valfusk och att det dök upp en grupp på Facebook om detta. Nivån där var helt otrolig, säger Jönköpingsbon.

"Inte läst på"

Han berättar att ett av deras argument var att en person hade förtidsröstat och sedan gått och röstat på valdagen utan att ha blivit stoppad. Det den personen förmodligen inte känner till är att då kommer förtidsrösten att strykas.

–All deras bevisning var egentligen att de helt enkelt inte läst på. Så jag testade att göra en namninsamling och tänkte att grejen skulle falla bara någon läser den. Jag trodde att kanske 50 personer skulle skriva under och det skulle ändå vara jättekul.

Vad tänker du om att så många som 1 600 har skrivit under på att de är imbecilla?

– Man blir mörkrädd men jag blir inte chockad. Om man tänker på vilken målgrupp det är som skriver så är det främst sverigedemokrater. Det går ju mycket snack om att alla som röstar på SD är rasister men jag har svårt att tro det. Min tes är att folk bara är oinsatta och det här bevisar att om folk bara ser en bild och rubrik så köper de det.

Annons

Men är du inte oärlig när du gör såhär?

– Jo, det kan jag också tycka sen ser jag det som satir. Läser man texten så är det klart satir, säger han.

Annons

Vad vill du hälsa till alla som har skrivit på?

– Min hälsning är att de ska läsa på. Nöj er inte bara med att läsa en rubrik och en bild. Läs på ordentligt innan ni väljer vad ni tror på.

På onsdagen tog sidan som tillhandahåller namninsamlingen bort den med hänvisning till att den hade falsk avsändare. Men efter en liten stund var den uppe igen.

Så här såg texten till skärmdumpen ut.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan