Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Kvar på två mandat

Kommunfullmäktige i Tranås minsta partier fick blandade valresultat. Vänsterpartiet gick framåt medan Miljöpartiet backade. Båda partier behåller dock sina två mandat i kommunfullmäktige.

– Det kunde ha varit värre, säger Kew Nordqvist (MP).

Miljöpartiet i Tranås klarade sig bättre än partikollegorna: "Vi behåller våra mandat, det är vi ensamma om på hela Höglandet", säger Kew Nordqvist (MP).

I riksdagsvalet gick Vänsterpartiet framåt och det gjorde de även i kommunalvalet i Tranås. Partiet ökade till från 3, 5 till 4, 8 procent, men behåller trots det sina två mandat i kommunfullmäktige.

Annons

– Vi är nöjda, det måste vi vara, även om vi hade hoppats på ett tredje mandat, säger Karin Sissek (V).

Annons

Hon tror att partiets framgångar beror på att man stått fast vid sina värderingar.

– Det är vi som står för rättvisa, jämlikhet och de svagaste i samhället. Det är egentligen Socialdemokraternas uppgift, men vi har tagit över den inriktningen.

Karin Sissek (V) och Suzanne Schöblom (V)

Det har tidigare varit turbulent i partigruppen, men Vänsterpartiet planerar att bli mer aktiva och synliga i Tranås. Vård och omsorg ett prioriterat område.

– Är man ett litet parti måste man vara på för att synas och höras, säger Karin Sissek.

"Rätt bra"

Till skillnad från Vänsterpartiet gick Miljöpartiet kraftigt tillbaka i riksdagsvalet. I Tranås var minskningen dock relativt liten, från 5, 9 till 4, 3 procent.

– När röken har lagt sig och vi tittar på siffrorna så får man säga att vi har klarat oss rätt bra, säger Kew Nordqvist (MP).

Miljöpartiet har haft det tungt under en mandatperiod i regeringsställning. De gjorde ett svagt resultat i valet, vilket har varit märkbart i flera kommuner i Jönköpings län.

– Vi behåller våra mandat, det är vi ensamma om på hela Höglandet.

Valanalysen är inte klar, men det står klart att Miljöpartiet i Tranås har klarat sig bättre än partikollegorna. I ett distrikt, i Adelöv, har partiet till och med ökat sitt stöd.

– Det är sådant vi får ta fasta på. Det är vårt klara ställningstagande mot gruvan i Norra Kärr som har betalat sig, tror vi, säger Kew Nordqvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan