Annons

Annons

Annons

Många blev utan ström på Höglandet: ”Blåsten kom snabbare än vi väntat oss”

Text

Det var rejält blåsigt på Höglandet på onsdagen vilket resulterade i strömavbrott på många håll.

Totalt blev omkring 1 500 hushåll utan ström i länet, varav majoriteten var på Höglandet.

Många på Höglandet var utan ström på onsdagens eftermiddag och kväll till följd av vädret.

– Det är blåsten det handlar om och det kom in lite snabbare än vad vi hade förväntat oss, förklarar Stina Albring på Eons pressjour.

I Tranås kommun var det omkring 700 hushåll utan ström vid under eftermiddagen, många av dem var i Sommens samhälle. I Nässjö kommun var drygt 250 hushåll strömlösa på eftermiddagen, i Ydre var det cirka 140 och i Eksjö var det ett 20-tal. Också i Vetlanda kommun och Sävsjö kommun förlorade hushåll strömmen under dagen, här rörde det sig dock om ett fåtal drabbade. Även i Jönköpings- och Gnosjötrakten fick ett hundratal kunder strömavbrott.

Annons

Annons

Elbolaget Eon felsökte men det blåste för mycket för att skicka ut energibolagets personal i terrängen.

– Vi försöker lösa det här så snabbt som möjligt, men just nu blåser det för mycket och vi är restriktiva med att skicka ut personer i fält när vindarna är så här starka. Vi har ständig kontakt med SMHI och säkerheten går främst. Vi väntar med att skicka ut personal tills vinden har mojnat, sa Stina Albring under eftermiddagen.

Då vinden inte mojnade innan det blev mörkt fick dock arbetet i fält skjutas upp.

– Vi får vänta tills det ljusnat innan vi skickar ut montörer. Allt ska göras på ett säkert sätt, säger Stina Albring.

Många av de drabbade har trots detta kunnat få tillbaka strömmen under onsdagen tack vare att Eon kunnat koppla om strömmen från driftcentralen.

Ett antal fastigheter i centrala Eksjö drabbades av strömavbrott redan under morgonen, dessa fick senare tillbaka strömmen. Felet då var att en brytare ska ha lämnats öppen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan