Annons

Annons

Annons

Jönköping

BMW-tjuvar förnekar brott – här ska de haft sin tjuvgömma

Två män från Litauen ställdes på torsdagen inför rätta i Jönköpings tingsrätt misstänkta för ett 15-tal bilstölder ur BMW-bilar. Båda männen förnekar brott.

Åklagaren Pernilla Törsleff

Annons

Det var i juni som polisen avslöjade två misstänkta inbrottstjuvar från Litauen som varit specialiserade på bilinbrott och som greps i Forserumstrakten. De misstänks för ett 15-tal stölder ur bilar i bland annat Habo, Nässjö, Tranås och i Östergötland och Närke mellan 29 maj och 7 juni i år.

Annons

På torsdagen inleddes alltså rättegången i Jönköpings tingsrätt mot båda männen. Åtalspunkterna gäller grov stöld samt grovt häleri.

Dold GPS-mottagare

Enligt åtalet ska männen haft en tjuvgömma och hyrt en stuga i Hemmingstorp utanför Lekeryd, där de ska förvarat sitt stöldgods, vars värde uppskattas till minst 540 000 kronor. De ska ha kommit med färja från Riga till Stockholm med en falskregistrerad hyrbil. En dold GPS-mottagare inne i bilen har kunnat följa bilens rörelsemönster och brottsplatserna stämmer väl överens med vad bilen befunnit sig.

Polisen hittade i stugan och i skogen bildelar som exempelvis instrumentpaneler och bilrattar som kan kopplas till inbrotten. Även personliga tillhörigheter och dna-träffar kunde koppla samman männen med stöldgodset.

Internationell liga

Omfattningen av brottsturnén och kan tyda på att de misstänks tillhöra ett internationellt brottsnätverk som är specialiserat på bilstölder, men det finns det ingen bevisning för.

– Det finns ingenting i utredningen som säger att det är någon internationell liga, säger åklagaren Pernilla Törsleff.

Annons

Hon vill inte säga något om det exakta straffsvärdet för brotten.

— Men med tanke på det uppsåt och hur brotten systematiskt har utförts bör det handla om 2-3 års fängelse.

Åklagaren Lade dock fram bevisning att man hittat dna-spår från en av männen som kan kopplas till stölder i Tyskland och Nederländerna.

Båda männen förnekar brott på samtliga punkter. I förhör har den ena uppgett att han kommit till Sverige för att träffa släktingar och söka jobb, medan den andre åkte till Sverige för att turista.

Rättegången pågår i tre dagar. Förhandlingarna återupptas på måndag och onsdag nästa vecka.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan