Annons

Annons

Annons

Bottnaryd

Allt för Sverige kom till Bottnaryd

Den populära SVT-serien ”Allt för Sverige” hittade till Småland. De hamnade i Astrid Lindgrens Värld, lärde sig om lördagsgodisets bakgrund och för en av deltagarna blev det en väldigt speciell dag i Bottnaryd.

– Jag känner en större koppling till Sverige och dess folk och jag är stolt över min bakgrund, sa Christina Wright från Tennessee om upplevelsen.

Deltagarna i årets upplaga av SVT:s serie ”Allt för Sverige”.

Det femte avsnittet av den populära programmet ”Allt för Sverige” började i Vimmerby. Där fick deltagarna som är kvar lära sig om traktens stora dotter Astrid Lindgren. Bland annat genom att gå till Astrid Lindgrens värld och få upplevelsen som tusentals barnfamiljer har fått genom åren. De fick även besöka Katthult, en plats de även skulle sova på under sitt besök.

– Jag hade ingen aning om att Astrid Lindgren var en stor del av Sveriges kulturhistoria. Jag visste inte ens om att Pippi Långstrump var skriven i Sverige, jag trodde att det var amerikanskt, sa 35-åriga läraren Christina Wight från Tennessee.

Annons

Annons

Det var också Christinas familjekista som visade sig finnas i kofferten. Hennes släkt kom just från Småland.

– Det betyder mycket för mig att få min speciella dag, jag var orolig för att jag inte skulle få den. Jag är exalterad över att få möjligheten att få reda på mer och uppleva mer genom att vara på de platser som de bodde och gick på.

Och platsen som hennes pappas förfäder kom från var inte bara Småland, det visade sig när hon öppnade familjekistan att de kom från Bottnaryd. I början av brevet stod det:

”Kära Christina, du kommer från en lång rad av hårt arbetande bönder som envist jobbade på de här småländska markerna i åratal. Din familj kom till Bottnaryd 1833 när elvaårige Magnus Jansson kom dit med sina föräldrar - Jan Håkansson och Maria Månsdotter - och två äldre systrar. Gården var dubbelt så stor som den som de hade lämnat bakom sig och allt såg ljust ut.”

35-åriga Christina Wights släkt visade sig komma från Bottnaryd.

Det ändrade sig dock. Modern Maria dog bland annat 43 år gammal av en oklar anledning. Magnus tog sedan över gården efter sina föräldrar. Magnus träffade och gifte sig Maja-Greta Andersdotter och fick ett stort antal barn, flertalet som tyvärr inte levde länge. De som gjorde det flyttade nästan uteslutande över Atlanten till slut. Bland annat Christinas förfäder Emma som träffade en svensk sjöman vid namn August i Chicago, slog sig ner och fick bland annat Christinas farfarsfar.

Annons

Annons

– Wow, det här är verkligen häftigt, det här är platsen de bodde på och marken som de vandrade på, där de lekte och skrattade. Att vara här och ta in allt… Jag ska leta reda på det äldsta trädet jag kan hitta för att se om det är gammalt nog att ha funnits här när de var här.

Under det sedvanliga tävlingsmomentet, den här gången en utmaning där de skulle gå genom en labyrint med häst och släp, gick det tyvärr inte så bra för Christina. Hon slutade sist och därmed är hon inte kvar i tävlingen där priset var att hon kunde få träffa sin släkt. Hon berättade dock efter ett tårfyllt avsked att hon vill komma tillbaka och träffa sin släkt.

Vem vet, kanske den släkten fortfarande bor i Bottnarydstrakten?

Andrew Morrison, Christina Wight och Tanya Edgil på plats på Astrid Lindgrens Värld.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan