Annons

Annons

Annons

Hägne

Därför reagerade inte brandlarmet – nu utreds Aleholm

I tisdagens brand på Aleholm utlöste inte automatlarmet trots rapporter om en kraftig rökutveckling. Larmet undersöktes efter branden och resultatet från den är att larmet fungerade, men att rökutvecklingen var för liten.

Räddningstjänsten på Aleholm under tisdagen. En papperskorg hade börjat brinna men automatlarmet utlöste aldrig då rökutvecklingen var för liten.

Efter tisdagens brand i en papperskorg på Aleholm fanns det risk att elever inte kunde undervisas på skolan om inte brandlarmet var direktkopplat till räddningstjänsten. Då automatlarmet inte löst ut vid branden förmodades det att kopplingen inte fungerade men i efterföljande tester av larmet har det konstaterats att det visst fungerade.

Annons

Annons

"Efter att personal från kommunens fastighetsavdelning, i samarbete med larmföretaget, gjort grundliga tester har det visat sig att larmet varit fungerande. Anledningen till att larmet inte löste ut var att rökutvecklingen var för liten" skriver Sävsjö kommun i ett pressmeddelande.

Sävsjö kommuns informationschef, Pierre Klasson, säger att definitionen av vad som är en "kraftig rökutveckling" är svår men att rapporteringen om rökutvecklingen på skolan varit överdriven.

– Det var rök och lukt i lokalen som behövde ventileras ut, men den var inte kraftig på ett sätt som beskrivits i vissa medier.

På onsdagen har lektionerna fortsatt som vanligt men skolan har diskuterat hur man ska gå vidare efter ännu ett brandtillbud på skolan.

Lektionerna kunde genomföras som vanligt inne på skolan under onsdagen. Efter diskussioner med räddningstjänsten har kommunens fastighetsavdelning också höjt rökdetektorernas känslighet under onsdagen.

"På lång sikt ska man tillsammans med skolan göra en utredning kring om ytterligare åtgärder behöver vidtas" skriver man i pressmeddelandet.

Under dagen har också möten hållits på skolan för att diskutera hur man ska gå vidare.

"På grund av den tidigare brandincidenten för ett par veckor sedan kommer informationsarbetet gentemot skolans elever och personal intensifieras. I det arbetet kommer man att ha ett nära samarbete med räddningstjänst, polis och socialförvaltning" avslutar man pressmeddelandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan