Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Malin Wengholm (M) lovade att inte höja skatten en månad innan valet

Text

En månad innan valet lovade Malin Wengholm att inte höja landstingsskatten. Moderaterna hade andra sätt att lösa framtidens utmaning, var hennes svar.

Under valrörelsen lovade Malin Wengholm att inte höja skatten och att kämpa för att sänka skattetrycket. Nu försvarar hon en höjning av landstingskatten med 50 öre.

Inför valet hade Hall Media en digital tjänst på webben under vinjetten "Kan du lova" där läsare kunde ställa frågor till politikerna och få svar direkt av dem.

En fråga var: Kan du lova att inte höja skatten och kämpa för lägre skattetryck?

Den 13 augusti svarade Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande (M), ja på den frågan. Hon utvecklade svaret med att det finns utmaningar genom att alla inte arbetar utan lever på bidrag och att samhället kommer att glida isär om integrationen misslyckas även de kommande åren. Men att M har konkreta förslag för det.

Annons

Annons

Övriga företrädare för Alliansen inom Region Jönköpings län kunde inte lova att inte höja skatten, men att de ville försöka undvika det.

Vill höja nu

En kort tid efter valet vill Alliansen driva igenom en höjning av landstingsskatten på 50 öre och framför att de känt ett stöd för det i valrörelsen. Men beskedet kom överraskande och från moderater inom kommuner finns kritik om att höjningen är alltför väl tilltagen.

Oppositionen anser att skattehöjningen har mörkats under valarbetet och Mikael Ekvall (V) anser att det är ett oärligt agerande av Alliansen inför deras väljare.

Varför har du ändrat dig, Malin Wengholm?

– Vad då ändrat mig? En skattehöjning var inte mitt första alternativ men från den dagen Alliansens ledare tillsammans kom överens om att detta var det minst dåliga sättet har jag hållit fast vid det.

Varför sa du inget om skattehöjning i valrörelsen?

– Sveriges kommuner och landstings senaste skatteunderlagsprognos var inte känd före valet. Inte heller väljarnas tydliga röster för att stärka och utveckla våra tre akutsjukhus.

Annons

”Magstarkt och oärligt”

Mikael Ekvall (V) ifrågasätter inte själva skattehöjningen, och kommer att ställa sig bakom en höjning i regionfullmäktige, eftersom partiet har föreslagit en höjning med 15 öre tidigare.

Annons

– Det har vi fått gehör för bland våra väljare, men ingen har väl tänkt sig en höjning med 50 öre. Det är magstarkt av Alliansen att påstå att deras väljare har velat ha det, det har ju inte ens diskuterats inför valet.

– Det är oärligt att mörka en sådan höjning och att utöver det lägga förslag om dubblerad avgift till akutvård, det står hårt mot många medborgare som redan har ansträngd ekonomi, anser Mikael Ekvall.

Tre ville inte höja

Av de som svarade på frågan var det Malin Wengholm (M), Martin Nedergaard-Hansen (BA) och Samuel Godrén (SD) som lovade att inte höja skatten i #kandulova.

Socialdemokraterna vill inte uttala sig innan deras budgetförslag med MP är klart. Sverigedemokraterna säger genom Samuel Godrén att man lovat väljarna att inte höja skatten utan vill skjuta upp en del investeringar och spara på kulturen.

Artikeln är uppdaterad.

Här kan du själv läsa politikernas svar på frågan om skatten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan