Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Botten för Aneby i skolranking

Text

När Föräldraalliansen rankar årets bästa grundskolekommun hamnar Aneby i botten. Jämfört med i fjol har kommunen tappat 137 placeringar.

Barn- och utbildningsutskottets ordförande Jörgen Svärd tycker att det finns förklaringar till Anebys dåliga placering i skolrankingen.

ANEBY

Föräldraalliansen Sverige är ett riksförbund för föräldrar och föräldrasammanslutningar. Förbundets övergripande mål är att verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa.

Sedan 2006 har man, ur ett föräldraperspektiv, rankat kommunernas ambition för grundskolan. Mätningen delas in i fyra kvalitetsområden, det vill säga måluppfyllelse, pedagogisk personal, studie- och hälsofrämjande åtgärder samt fritidshem.

Annons

Enligt Föräldraalliansen är Jokkmokk årets bästa skolkommun 2018. Aneby hamnar först på plats 278, vilket är 137 placeringar sämre än 2017.

Annons

Barn- och utbildningsutskottets ordförande Jörgen Svärd (KD) tycker att statistik av det här slaget bör tas med en nypa salt.

– Men siffrorna ger ändå en fingervisning om hur kommunen ligger till. Och jag tycker att den här mätningen känns seriös, säger han.

Förklaringar finns

Enligt Svärd finns det förklaringar till Anebys högst blygsamma placering. Han börjar med måluppfyllelsen.

– Även om en stor grupp hade det ganska kämpigt nådde i princip alla elever som slutade nian kunskapsmålen och kom in på gymnasiet, men för många nyanlända räckte betygen inte riktigt till, vilket ger utslag i statistiken. Flera av dessa elever har valt att gå om nian för att höja sina slutbetyg.

– Jag är övertygad om att det blir bättre igen till nästa år, fortsätter bu-ordföranden.

Han konstaterar vidare att Aneby aldrig kan mäta sig med många andra kommuner när det gäller pedagogisk personal.

– I grunden har vi låg lärartäthet, men jobbar på ett effektivt sätt som vi tycker är bra. Förra året var också extremt, då fick vi 134 nya elever i grundskolan, vilket påverkar lärartätheten.

Jörgen Svärd påpekar att de lärare som finns i verksamheten har hög kompetens.

– Vi har alltid kvalificerade sökande till våra tjänster och många kommer från kommunerna i närområdet.

Begränsade resurser

Även om en viss förbättring skett sedan 2017 blir det inte heller något högt betyg för studie- och hälsofrämjande åtgärder. Det förklarar bu-ordförande med begränsade resurser. Kommunen har till exempel ingen egentlig elevhälsochef, det ansvaret ligger under barn- och utbildningschef Bosse Rofors.

Annons

Annons

– Jag tycker ändå att vi har en god elevhälsa. Vår satsning på kamratstödjare och FUA (Framtid för unga i Aneby) är inget som mäts i statistiken.

Måltider är ytterligare en parameter i Föräldraalliansens ranking.

– Där vet jag inte hur man mäter och har därför ingen kommentar. Däremot vet jag att våra skolmåltider uppfyller kraven på näringsriktighet och att kostchefen Kalle Tegenfeldt gör ett riktigt bra jobb.

Jörgen Svärd är också väl medveten om att Aneby har stora barngrupper på fritids.

– Vi har ju inte så många avdelningar, då blir det många elever på varje, säger han.

Läs mer: Stort bidrag till elevhälsan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan