Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Lucia med sången i fokus

Det är svårt att hitta deltagare, men förhoppningsvis får Eksjö kyrka en lucia även i år. Det är en tradition som är värd att bevara, tycker kyrkomusiker Nils-Gunnar Karlson.

– Det tycker publiken också. Det brukar vara 400 i kyrkan och smockfullt, säger han.

Om allt går enligt planerna återkommer det traditionella luciafirandet i Eksjö kyrka även i år, som 2016 när Emilia Fyhr var lucia.

Förberedelserna pågår inför det traditionella luciafirandet i Eksjö kyrka.

– Vi har varit ute och skakat för fler deltagare, vi får se om det räcker. Planen är att vi ska vara i Eksjö kyrka den 13 december som vanligt, säger kyrkomusiker Nils-Gunnar Karlson som är ledare för luciaprojektet i Eksjö församling.

Annons

Annons

På senare år har många arrangörer haft svårt att hitta deltagare till lucia. Det är viktigt att upprätthålla traditionen med lucia i kyrkan, menar Nils-Gunnar Karlson.

– Det är en milstolpe inför julen, ett ljus i vintermörkret. Det finns också ett budskap om att sprida ljuset i världen som ligger nära kyrkan, säger han.

Församlingen söker sångintresserade deltagare i mellanstadie- till gymnasieåldern. Sammanlagt behövs 20-25 personer som kompletterar kyrkans egna barn- och ungdomskörer.

Killar är mer än välkomna, men av tradition är det främst tjejer som brukar delta.

– Vi killar är lite segare när det gäller att sjunga, det är synd.

Sången i fokus

Det finns olika anledningar till att det har blivit svårare att engagera ungdomarna i det traditionella luciafirandet. En del unga har tröttnat efter att ha firat högtiden som barn, tror Nils-Gunnar Karlson.

– Det är många som har lussat mycket som unga. De har kanske redan lussat av sig.

Andra har kanske sett lucia som en popularitetstävling, men arrangörerna betonar att det är musiken som är det viktiga.

– Det är inte skönhet och utseende utan sången som är i fokus.

Tidigare år har lucia valts ut bland deltagarna genom en hemlig omröstning. En förändring har diskuterats och i år kan det istället bli lotten som avgör.

– Det har vi inte tagit ställning till än, säger Nils-Gunnar Karlson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan