Annons

Annons

Annons

Eksjö centrum

Eksjö klättrar 121 platser i rankningen som bästa skolkommun: "Är jätteglädjande"

Text: 

Eksjö kommun klättrar totalt 121 placeringar i Lärarförbundets rankning för bästa skolkommunen. Bengt-Olov Södergren, skolchef, gläds åt siffrorna, men vill tydligt påpeka att resultatet gäller läsåret 2016/2017.

– Det är jättepositivt att vi klättrar så mycket, men det är lite svårt att relatera till i dag.

Skolchefen Bengt-Olov Södergren tycker det är glädjande resultat från Lärarförbundet.

I förra årets ranking rasade kommunen i antalet placeringar. Från att ha varit på plats 65 hamnade man på plats 182 i förra årets rankning från Lärarförbundet. I år tar man igen detta genom att hamna på plats 61.

– Det känns jättepositivt att vi klättrar i en sådan här rankning. Det hade varit roligare om det var förra hösten som det här presenterades. Då hade det varit mer aktuellt. Till och med vårens resultat känns lite gammalt nu och det är lite svårt att relatera till 2017-års resultat i dag, säger Bengt-Olov Södergren.

Annons

Annons

"Fantastiskt jobb"

Skolchefen lyfter fram fem positiva resultat som sticker ut. Andel elever som fullföljde gymnasieutbildningen inom tre år hamnar kommunen på plats fem av 290 kommuner.

Positiva resultat finns även på det genomsnittliga meritvärdet för årskurs 9, genomsnittligt meritvärde justerat efter förutsättningar - likvärdighetsindex, andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 samt andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 justerat efter förutsättningar - likvärdighetsindex.

– Det är jätteglädjande. Våra rektorer och lärare har gjort ett fantastiskt jobb utifrån förutsättningarna.

Två lärare på lektionen

Har det gjorts någon särskild insats eller är det bara fortsatt bra arbete?

– Det är nog fortsatt bra arbete. Vi hade en period under 2016/2017 när vi jobbade med att ha ett tvålärarsystem i vissa ämnen och klasser. Det innebar att det kunde vara två lärare på vissa lektioner. Vi har sett att det har gett en positiv effekt, säger Södergren och fortsätter:

– Nuvarande budget ger inte samma möjligheter att fortsätta med det här på samma sätt. Vi minskar den typen av resurser i grundskolan.

Många sjukskrivna

Under kategorin "andelen barn i förskola" säger Södergren att kommunen brukar ligga ganska dåligt till.

– Det är en politisk viljeinriktning att erbjuda familjedaghem som alternativ, då det är många som vill ha det. Vi kan se att vi har klättrat lite jämfört med tidigare år. Det är för att vi har fler barn i förskolan.

När det gäller andelen friska lärare har kommunen gjort ett rejält tapp i rankningen. Från en placering på 53 ner till plats 179.

– Jag tittar på sjukstatistiken som är aktuell nu, och den är något sämre än vad den visar i statistiken för 2017.

LÄS MER: Eksjö kommun rasar i rankning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan