Annons

Annons

Annons

Jönköping

Centern ville ha besked i kväll

Text

Centerpartiet vill samarbeta över blockgränsen när det gäller Region Jönköpings län. Men då ska minst tre av Allianspartierna ingå i förhandlingarna.

– Vi har sagt att vi vill ha svar i kväll, säger Hans-Göran Johansson som förhandlar för Centerpartiet.

Centerpartiet vill samarbeta med S om minst tre Allianspartier ingår i förhandlingarna. Hans-Göran Johansson (C) säger att man vill ha besked ikväll, onsdag.

Spelet om makt och ansvar i regionen verkar närma sig ett avgörande skede. Centerpartiets förhandlare Hans-Göran Johansson vill driva på för att komma framåt i partiet har lämnat ett konkret förslag till Socialdemokraterna. Det är grundat på stöd från distriktsstyrelsen och regiongruppen.

– I söndags kväll meddelade vi S att vi är beredda på att samarbeta och att vi vill komma till reella förhandlingar. Vill man att Centerpartiet ska ingå vill vi ha in hela Alliansen eller minst tre av partierna i förhandlingarna, säger Hans-Göran Johansson.

Annons

Går i opposition

Han förväntade sig att få ett besked på onsdagskvällen.

Annons

– Om vi inte får svar ikväll så försöker vi bilda en opposition från i morgon, torsdag. Det har vi meddelat dem.

Socialdemokraterna har ett budgetförslag ihop med Miljöpartiet och ett brukligt stöd av Vänsterpartiet och nu finns också ett avtal om samverkan med Bevara Akutsjukhusen. Alliansen hade nästan allt klart med BA, när de istället valde samverkan med S.

– Vi har inga synpunkter på vilka övriga partier S vill ha med i ett samarbete, det är upp till varje parti att bestämma om man vill ingå eller inte, säger Hans-Göran Johansson.

"Akut akut läge"

Samtal och möten har pågått sedan valet för att försöka få tillstånd ett majoritetsstyre över blockgränsen. Inget av blocken har fick egen majoritet efter valet och inget parti verkar vilja samverka eller bli beroende av stöd från Sverigedemokraterna som har en vågmästarroll. Det skulle också bli en osäker situation och man strävar efter en förutsägbar politik som kan utveckla regionen positivt.

– Nu börjar det bli akut akut, beskriver Hans-Göran Johansson situationen. Det tar tid att ta fram ett dokument över politik som ska föras och om samarbetet och poster ska fördelas.

S och M i möte

Socialdemokraterna har också haft möten med Moderaterna och Allianspartierna hade en träff i förra veckan. Men då uppstod fler frågetecken, meddelade Alliansens samordnande förhandlare Anders Gustafsson.

Annons

Moderaterna och S uppges ha träffats idag men det har inte gått att få besked om vad som diskuterats eller förhandlats. Anders Gustafsson (M) har tidigare sagt att det kan vara svårt att enas om politiken, bland annat synen på vårdval.

På fredag har Alliansen enligt uppgift planerat in ett ytterligare ett möte.

Det behövs 41 mandat för att få majoritet och det finns olika konstellationer som är möjliga för att uppnå det. Frågan är vilka partier som kan och vill samarbeta och vilken slags politik som kan föras som ger länet en hållbar utveckling. Snart kan det komma besked.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan