Annons

Annons

Annons

Därför prövar inte hovrätten dömde polisens fall

En polis som nyligen dömdes av Eksjö tingsrätt vill bli friad. Men hovrätten anser inte att det finns någon anledning att pröva fallet. Hovrätten avslår därmed mannens begäran om en ny rättegång.

Polisen ville att hans fall skulle prövas på nytt. Men hovrätten höll inte med honom.

Polisen dömdes nyligen för ett trafikbrott, ett brott som ska ha skett i en ort på Höglandet under mannens fritid. Eksjö tingsrätt bestämde straffet till 2 000 kronor i böter.

Annons

Mannen dömdes för brott mot trafikförordningen. Rätten ansåg att polisen orsakade en olycka, då han utan att väja för andra fordon körde ut på en huvudled.

Annons

Mannen är dock missnöjd med tingsrättens beslut eftersom han anser att det inte var han som orsakade olyckan. Han överklagade domen till Göta hovrätt, men den högre instansen meddelar alltså inget prövningstillstånd. I beslutet står det bland annat:

”Hovrätten har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns anledning att ge prövningstillstånd.”

Vidare står det:

”Prövningstillstånd ska ges om det finns anledning att tvivla på att tingsrätten har kommit fram till ett riktigt slut eller om prövningstillstånd behövs för att hovrätten ska kunna bedöma det. Prövningstillstånd ska också ges om det är viktigt för rättstillämpningen i framtiden att överklagandet prövas. Därutöver ska prövningstillstånd ges endast i undantagsfall, nämligen om det finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.”

I och med att hovrätten inte fann skäl att pröva den polisanställdes fall står tingsrättens dom – gällande brottet som skedde på polisens fritid – fast.

Den dömde polisen har tidigare arbetet inom trafikpolisen, men har nu andra arbetsuppgifter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan