Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Landstingsskatten höjs - M vände och stöttades av SD

Text

Nu är det klart att landstingsskatten höjs med 50 öre. Beslutet fattades trots att det inte är klart med styre och vilken budget och verksamhet som ska drivas. Moderaterna kämpade vid mötet för oförändrad skatt och fick stöd av Sverigedemokraterna.

En bild av Alliansen medan partierna höll ihop om politiken. Moderaterna misslyckades med att skjuta upp skattefrågan, trots stöd från SD.

Frågan om skattehöjning, som först kom från Allianspartierna tillsammans, har skjutits upp en gång men efter en kort men intensiv debatt idag blev det en klar majoritet för skattehöjning i regionfullmäktige. Beslut om budget och verksamhetsplan sköts upp.

Annons

Annons

Moderaterna kämpade för att först hålla ihop både skattefrågan och budgetfrågan för att få igenom en Alliansbudget. Men de övriga partierna i Alliansen, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, valde att stötta de rödgröna om att avgöra frågan idag och att stå fast vid en skattehöjning till 11.76.

Det behövs för välfärdsutmaningen och investeringarna, ansåg Mia Frisk (KD), Rune Backlund (C) och Jimmy Ekström (L). Även Bevara Akutsjukhusen stod upp för det.

Stöd av SD

Det var bara SD som stöttade Moderaterna i diskussionen om skattehöjning och Samuel Godrén sa att han inte ville höja skatten alls utan se över vad som kan skäras ner istället. SD röstade med M om att inte vilja återremittera budgetfrågan, men nu separeras skattehöjningen från nästa mötes debatt om budgeten.

Malin Wengholm kastade också fram förslaget att vänta med skattehöjningen ett år för att inte köpa grisen i säcken när man inte vet vem som ska styra och vilken verksamhet det blir.

– Ditt agerande går inte ihop, sa Mikael Ekvall (V). Alliansens budgetförslag bygger på fyra partier, nu vill tre av dem höja skatten. Det finns ju heller inget Alliansförslag som klarar en oförändrad skatt.

"Känns tungt"

Alliansen splittrades alltså i frågan och Malin Wengholm tycker att det känns tungt att det nya parlamentariska läget riskerat att splittra väl fungerande samarbeten med en svagare borgerlig kraft som följd.

Annons

Det kan var en fingervisning om att ett blocköverskridande samarbete med partier från den rödgröna sidan och något eller några av de borgerliga partierna är på gång.

Om en vecka är det dags för nästa möte då beslut om budget och verksamhet måste fattas. Inför det behöver det bli klart med nytt styre och besked om vilka som ska sitta i nämnder och regionstyrelse.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan