Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Håller KD, C och L fortfarande på sin egen budget?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Politiken inom Region Jönköpings län är just nu så rörig att man kan fråga sig om ens de närmast inblandade kan hålla reda på förutsättningarna. Klart står i alla fall att ett viktigt besked måste ges i dag. Kommer C, L och KD att stå fast vid alliansens budgetförslag eller rösta på S+MP-budgeten?

Alliansens Rune Backlund (C), Malin Wengholm (M), Mia Frisk (KD) och Jimmy Ekström (L). Står de för sitt gemensamma budgetförslag även i dag?

Vi tar förutsättningarna först. Givet valresultatet kan inget av de traditionella blocken regera ensamt. Det nya partiet Bevara Akutsjukhusen har, efter att ha suttit i förhandlingar med alliansen, ingått valteknisk samverkan med S och MP. Tillsammans med V samlar den konstellationen 36 mandat. Alliansen har 34. SD har med sina elva mandat alltså en vågmästarroll.

Det nya regionfullmäktige har tillträtt. I nämnder och styrelser sitter dock den gamla besättningen kvar året ut, vilket innebär att alliansen i kraft av ordförandens utslagsröst oftast kan få igenom sina förslag i regionstyrelsen. Det är extra intressant just i dag då vi kan få en fingervisning om det verkliga läget i det sista landstinget i landet där ett styre ännu inte bildats.

Annons

Annons

I går röstade regionfullmäktige för att höja landstingsskatten med 50 öre. Alliansen och de rödgröna har föreslagit samma skattehöjning i sina respektive budgetförslag. De rödgröna, Bevara Akutsjukhusen, samt C, L och KD röstade ja. Det gällde dock bara skattesatsen. Budgetomröstningen har skjutits upp i väntan på att förhandlingarna om ett nytt styre ska gå i land.

Moderaterna, med regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) i spetsen, har inte velat fatta beslut om skattesatsen utan att samtidigt gå till beslut om budget. Hon körde den linjen ända in i mål och yrkade på oförändrad skattesats. Det hedrar partiet. Vill man skaffa sig kontroll över ytterligare 400 av skattebetalarnas miljoner är det rimligt att man talar om vad de ska användas till. En annan inställning skvallrar om att skattehöjningen ses som ett mål och inte ett medel.

Socialdemokraterna vill locka över minst ett borgerligt parti för att bilda majoritet. Den borgerlige förhandlaren Hans-Göran Johansson (C) har sagt att man vill ha minst tre borgerliga partier med i samverkan. I går såg det ut som om den lösningen finns på bordet när gruppledarna för KD, C och L i tur och ordning gick upp i talarstolen och yrkade ja till höjd skatt, skilt från budgetfrågan. Något de inte var beredda att göra för ett par veckor sedan.

Annons

I dag samlas regionstyrelsen, där alltså det gamla majoritetsförhållandet ännu råder, för att bereda den återremitterade budgetfrågan. V och SD har egna budgetförslag – men de två alternativ det handlar om är förstås dels det som är signerat S och MP, dels det som är signerat M, KD, C och L.

Det finns alltså möjlighet att, via ordförandens utslagsröst efter troligen nedlagd SD-röst, anta alliansens budget – även om den mycket väl kan bli slaktad när den når fullmäktige.

Oavsett eventuella samarbeten i vardande får vi utgå från att KD, C och L fortfarande tycker att den egna politiken är bäst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan