Annons

Annons

Annons

Fallet "Gica" i Huskvarna

Pojkarna nekar till mord

Under onsdagen inleddes huvudförhandling vid Jönköpings tingsrätt mot den 16-åring och 14-åring som misstänks för mordet på Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu. Hela rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar. Båda de misstänkta nekar till såväl mord som åklagarens andrahandsyrkande grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Inbäddat innehåll

Läser du i appen klicka här hör att se reprisen av livesändningen.

Ett stort antal journalister från lokal- och riksmedia är på plats för att följa rättegången.

Åklagaren Linda Schön inledde med att läsa upp stämningsansökan. Där beskrev hon hur ”Gica” utsatts för ”synnerligen hänsynslöst våld” under lång tid.

16-åringens advokat Anders Tolke meddelade att hans klient förnekar såväl mord som andrahandsyrkandet grov misshandel och grovt vållande till annans död. 14-åringens advokat Martin Cullberg meddelade att hans klient erkänner visst våld och ofredande, men bestrider grovt våld och mord.

Annons

Annons

Båda pojkarna bestrider även skadeståndskraven från ”Gicas” anhöriga, hans tre barn och deras mamma. De yrkar på 60 000 kronor i skadestånd per person.

Efter sakframställan beslutade tingsrätten att hela rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar. Det innebar att media och åhörare fick lämna rättssalen och kommer inte heller under de kommande rättegångsdagarna att få närvara.

Under första rättegångsdagen kommer det att spelas upp videoförhör med minderåriga vittnen. Förhör i rätten, både med de misstänkta och med vittnen, kommer att inledas på fredag.

Annons

Annons

Den 8 augusti 2018 hittades ”Gica” död i en park i Huskvarna. Initialt misstänks inget brott, men efter obduktion började polisen ana att mannen blivit mördad och öppnade en mordutredning.

Den 27 augusti greps en tonåring och anhölls misstänkt för mordet på ”Gica”. Ytterligare en person, som är under 15 år, misstänks för inblandning i brottet.

Efter att åklagare Linda Schön väckte åtal mot den straffmyndiga 16-åringen förra måndagen går nu ärendet upp i tingsrätten. Huvudförhandling kommer att hållas vid Jönköpings tingsrätt under preliminärt fem rättegångsdagar med början idag, onsdag den 28 november, klockan 09:00. Sedan fortsätter rättegången 30 november, 4 december, 5 december och den 7 december. Den 13 december har tingsrätten reserverat som reservdag.

Den bevistalan som har väckts mot den 14-åriga pojken som inte är straffmyndig ska prövas gemensamt med åtalet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan