Annons

Annons

Annons

Målen

Svan fastnade på frusen sjö – se brandmännens insats

Text

För andra dagen i rad har räddningstjänsten fått ge sig ut på Runnerydssjön i Nässjö för en räddningsinsats. Den hala isen är förrädisk.

Insvept i en filt för att hålla sig lugn flyttas svanen.

Mitt ute på sjön räddas en svan som inte har förmåga att flytta sig eftersom det är så halt.

Annons

Annons

Brandman Jacob Christensson pustar ut efter svanräddningen på sjön, och kollegorna tar vid.

Vi skyddar och hjälper är mottot för Höglandets räddningstjänstförbund, och brandmännen ger även djur en hjälpande hand i vissa situationer. Under onsdagseftermiddagen fick brandman Jacob Christensson klä på sig torrdräkt för ett räddningsuppdrag på Runnerydssjöns is medan kollegorna assisterade från strandkanten.

Det som väckt allmänhetens uppmärksamhet var en svan som inte hade förmåga att flytta sig på isen eller att lyfta för att flyga därifrån. Fågeln uppskattade inte Jacob Christenssons räddningsförsök, men med vinden från rätt håll lyckades brandmannen få en filt över svanen. Efter den manövern lugnade den ned sig, och kunde lyftas över till hansabrädan och dras i land.

Där tog två andra brandmän över uppdraget och lyfte upp fågeln och transporterade den vidare till Ingsbergssjön som delvis hålls öppen för fågellivets skull.

Faktiskt var räddningstjänsten där redan under tisdagen med en annan svan som också räddats från Runnerydssjöns blanka is.

– Det märktes att den var törstig och hungrig och sugen på sällskap. Det kändes som rätt beslut, berättar styrkeledare Jon Bergkvist.

Annons

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan