Annons

Annons

Annons

Österbymo

Fiskvägen i Forsnäs är klar - passage har varit stängd i 100 år

En passage som varit stängd i 100 år har öppnats för vandrande fiskar.

Nu har vattnet släpps på vid vattenkraftsstationen i Forsnäs där Tranås Energi har byggt en ny väg för fiskar.

Stenar har placerats ut för att skapa variationer mellan forssträckor och mer stilla vatten vid den nya fiskvägen vid Forsnäs vattenkraftstation..

Tranås Energis budget för fiskvägen vid Forsnäs ligger på 2,5 miljoner kronor och passagen har varit stängd sedan vattenkraftstationen byggdes 1918.

Nu har fisken fått en fri väg att vandra förbi anläggningen.

Annons

Annons

– Den kan ha varit stängd ännu längre och det känns onekligen bra att vägen har öppnats upp igen, säger Magnus Lundberg, som är ansvarig för projektet på Tranås Energi.

Öppet vattensystem

Målet är att skapa ett helt öppet vattensystem mellan de tre sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen inom tre år.

– Vi räknar med att göra klart fiskvägen vid Visskvarn kraftstation under nästa höst och sedan ska vi även söka tillstånd till att bygga en passage vid Oppeby kvarn, berättar Magnus Lundberg.

Under hösten har bygget genomförts i Forsnäs och nu har fisken möjlighet att utforska nya områden.

Nyfiken fisk

Omlöpet kommer att fungera för alla fiskarter i området, men har byggts främst för öringens skull.

– Vi såg faktiskt en fisk vandra i förra veckan, men det var nog bara en tillfällighet. Det är lite för kallt i vattnet just nu för att fisken ska vara intresserad av att vandra och det är först till våren vi kommer att märka av hur det fungerar.

– Vi har släppt på vattnet, men annars är det bara några småjusteringar kvar. En del mindre åtgärder som ska underlätta för fisken att ta sig fram i det naturliga flödet.

I kanten av kraftdammen har en vall byggts upp och på andra sidan har fiskvägen anlagts. Denna har fått en slingrande form som ska likna en naturlig bäck så långt det är möjligt. Lekgrus har lagts på flera ställen och även stenar har placerats ut för att skapa variationer mellan forssträckor och mer stilla vatten.

Annons

Eget projekt

Fiskvägen mynnar ut i en trumma som leder fisken under vägen till det naturliga sidoflödet på andra sidan. Detta löper sedan längs tuberna, förbi kraftstationen och vidare mot Bulsjöån.

Annons

- Vi driver detta projekt själva och frivilligt. Tranås Energi satsar på att bedriva en så miljöanpassad verksamhet som möjligt och där är arbetet med skapa förutsättningar för biologisk mångfald en stor del, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan