Annons

Annons

Annons

Jönköping

Besvärlig natt med kraftiga vindar och 40-tal händelser – myndighet går ut med varning

Räddningstjänsten har haft en hektisk natt i Jönköpings län efter att stormen Alfrida dragit in över Sverige under nyårsdagen och ett 40-tal händelser har hanterats.

Flera träd har blåst ner över vägar runtom i länet och orsakat stopp och strömavbrott under natten och morgonen.

Räddningstjänsten har haft en hektisk natt i Jönköpings län efter att stormen Alfrida dragit in över Sverige under nyårsdagen och ett 40-tal händelser har hanterats.

Under nyårsdagen började det blåsa friskt över Jönköpings län. Flera träd föll över vägar runtom i länet och en lastbil fick ett träd över sig väster om Bankeryd.

Inbäddat innehåll

Vid 00.20 föll ett träd över väg 953 mellan Nässjö och Solberga, som orsakade stopp i båda riktningar.

Annons

Mellan klockan 01 och 02 natten till onsdagen blåste flera träd ner. Vid 01.11 föll två träd över Försörjningsvägen utanför Länssjukhuset Ryhov som blockerade hela vägen. Några minuter senare, vid 01.17 blockerade ett nedfallet träd hela väg 151 strax norr om Hillerstorp. 01.20 var det stopp på väg 153 utanför Broaryd. Samtidigt blockerades Rogbergavägen i Huskvarna och väg 31/47 av samma anledning strax utanför Ekenässjön.

Annons

Vid 02-tiden föll ett träd över väg 31 utanför Aneby, 02.30 var det helt stopp på väg 594 mellan Grimsås och Hestra.

Träden fortsatte att blåsa ner på grund av stormen Alfrida under natten och räddningstjänsten var pressade. Flera vägar var helt blockerade, men arbetet flöt på bra för räddningstjänsten

– Det har funkat bra med tanke på alla de larm som kommit in. Vi har haft väldigt mycket att göra, men träden har kunnat forslas bort snabbt tack var ett gott samarbete med Trafikverket, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

Under onsdagsmorgonen är tre vägar blockerade på grund av stormen. Det gäller väg 804 utanför Skillingaryd, väg 919 utanför Mariannelund i höjd med Funghult och Stavåkrabacken utanför Hovslätt i Jönköping.

– Men det kan bli ännu fler larm under morgonen när fler folk är ute och kör. Blåsten ser ju inte heller ut att avta.

Annons

Annons

Räddningstjänsten uppmanar även trafikanter att vara försiktiga i trafiken under onsdagen i ett pressmeddelande. "När morgontrafiken nu startar kommer sannolikt fler träd upptäckas på vägar som inte varit trafikerade. Vägarna har under natten röjts för framkomlighet vilket innebär att full vägbredd inte finns på alla platser och trafikanterna uppmanas till försiktighet i trafiken".

Under natten har den starkaste vinden uppmätts vid Visingsö med omkring 24 meter per sekund. Färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö har däremot inte påverkats.

Upp emot 1500 av Eons kunder har varit utan ström under natten. Värst drabbat är Jönköpings kommun med 645 strömavbrott.

Trots alla de nedfallna träden har ingen trafikolycka skett efter midnatt.

"Den gångna nattens hårda vindar skapar störningar i både väg- och järnvägstrafik på flera platser i landet. Det råder fortsatt hårda vindar på flera platser, och det finns fortfarande risk för att vindarna kan bli så hårda att träd faller över vägarna. Trafikanter uppmanas fortsatt till extra försiktighet, och att anpassa körsätt efter väder och väglag", skriver Trafikverket på sin hemsida.

Upp emot 100 000 hushåll har drabbats av strömavbrott på grund av stormen. Klass två-varningar har utfärdats av SMHI för östra Svealand, Gotland och Öland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan