Anebyborna är i Sverigetopp. Det handlar om köpa mat som annars skulle ha slängts.

Anebyborna är duktiga på att ta hand om mat som annars skulle ha kastats.
Det är Matsmart som genomfört en undersökning. Det är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser, med hemleverans över hela Sverige.
Annons
I fjol sålde Matsmart totalt 3 218 ton mat som annars skulle ha slängts. Det innebar minskade utsläppt av koldioxid med cirka 5 000 ton, vilket motsvarar mer än 3 600 flygresor tur och retur till Medelhavet.
2018 köpte Matsmarts kunder i Aneby 6 ton mat, som därmed räddades från att hamna i soporna. Jämfört med föregående år är det en ökning med 58 procent.
Annons
På företagets ranking hamnar Aneby på femte plats bland landets kommuner, när man räknar minskat matsvinn per person. Det innebär en klättring med fyra placeringar från året innan.

Matsmarts ranking glädjer Jan-Olov Adolfsson.
Jan-Olov Adolfsson är Miljöpartiets starke man i Aneby. Han tycker att Matsmarts undersökning är glädjande läsning.
– Att matsvinnet minskar är jättepositivt ur många synpunkter, säger han.
Moralisk fråga
Enligt Adolfsson är det bland annat en moralisk fråga.
– Vi måste lära varandra att mat är viktigt och något som vi ska vara rädda om. En stor del av världens befolkning får ju aldrig äta sig mätta.
– Men både privatpersoner och butiker har blivit bättre på att ta vara på mat med utgånget datum. Det är ett viktigt steg, fortsätter han.
Matsmarts vd Karl Andersson ger beröm.
– Invånarna i Aneby är riktiga miljöhjältar. Om de inte gett den här maten en andra chans hade den kastats. Nu har de i stället minskat matsvinnet, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:
Annons
– Våra kunder gör en insats för miljön och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor.
Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Myndighetens bedömning är att ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn, det vill säga att maten hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.
Mängden mat som varje år slängs i Sverige ger utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser.