Annons

Annons

Annons

Jönköping

Ett steg närmare vinter-OS i Stockholm 2026

Text

Ska vinter-OS 2026 arrangeras i Stockholm? Chansen har ökat efter att den politiska majoriteten i Stockholms stad nu säger ja.

– Det här är ytterligare ett starkt steg framåt för vår svenska OS-kampanj, säger OS-kampanjens vd Richard Brisius till TT.

Globen är tänkt som huvudarena för ishockeyn om Stockholm skulle arrangera vinter-OS 2026.

Värdskapet för vinter-OS om sju år ska avgöras under 2019. Stockholm och italienska Milano är de två återstående kandidaterna.

Den stora stötestenen för Stockholms OS-ansökan har varit att det saknats både folkligt och politiskt stöd för arrangemanget som i alla lägen blir väldigt dyrt. Sveriges Olympiska kommitté (SOK) har flera gånger reviderat planerna om vilka som ska finansiera OS-arrangemanget i hopp om att kunna övertyga politikerna.

Efter valet i höstas blev det en grönblå koalition bestående av Alliansen+Miljöpartiet som tog över styret i Stockholms stad. De har inledningsvis sagt nej till OS, men meddelade under fredagen att de säger ja. Orsaken till ändringen är garantier om att Stockholms stad inte behöver stå för värdskapet och pengarna det skulle krävas utan främst ska hyra ut arenor och offentliga rum för OS-arrangemanget.

Annons

Annons

– Det viktiga i detta är ju att Stockholms skattebetalare inte ska stå för några kostnader av den här typen av arrangemang, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm.

Den politiska oppositionen i Stockholm har sedan tidigare klargjort att de är positiva till OS-arrangemanget då de anser att det skulle gynna bredd- och ungdomsidrotten i Stockholm och Sverige. Även Karin Ernlund säger att OS kan medföra många positiva aspekter som ett uppsving för näringslivet när många besökare kommer till Stockholm

En annan försvårande omständighet i OS-arbetet har även varit att Sverige under hela hösten har saknat en regering som kan ta långsiktiga beslut. Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har dock sagt ja till att invänta kompletteringar i Stockholms ansökan, främst vad det gäller säkerhetsaspekter, till att Sverige har en ny regering på plats.

I den plan som nu ligger ska flera idrottsgrenar utlokaliseras från Stockholm. Utförsåkningen ska arrangeras i Åre och backhoppningen i Falun. Bob och rodel, där Sverige i nuläget saknar godkända tävlingsbanor, ska arrangeras i Sigulda i Lettland. I OS-historien har det bara skett en gång tidigare att inte alla grenar arrangeras i värdlandet. Det officiella namnet på den nu reviderade OS-ansökningen blir "Stockholm Åre 2026".

Sannolikheten att Stockholm tilldelas arrangemanget får bedömas som relativt stor. Under ansökningstidens gång är det flera kandidater som har dragit sig ur och för den enda återstående kandidaten Milano kan det vara ett klart minus att det inte var särskilt länge sedan som Italien var värd för ett vinter-OS – i Turin 2006.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan