Annons

Annons

Annons

Herräng

Kaffet kan ta slut – bönorna utsatt för jättehot

Höjda temperaturer och allt färre kalla nätter gör att de vilda Arabicabuskarna, vars bönor används till att göra kaffe, riskerar att bli utrotade. Detta skriver Aftonbladet.se, med hänvisning till nyhetsbyrån Bloomberg.

– Kaffebuskens produktivitet har sjunkit rejält, säger kaffebonden Masumi Kondo.

Höjda temperaturer och allt färre kalla nätter gör att de vilda Arabicabuskarna, vars bönor används till att göra kaffe, riskerar att bli utrotade. Detta skriver <a href="https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2akJq/kaffet-pa-vag-mot-utrotning-om-temperaturer-hojs?fbclid=IwAR3WRa2ypxoxg-tCFP0WKM6NIElXl3m10eiFFh_CqCj6LDiYqeLnhqMkcQk" id="link-7cf4382d8bb670a3e9cfba0095f457d4">Aftonbladet.se</a>, med hänvisning till nyhetsbyrån Bloomberg.

De flesta av världens alla olika kaffebuskar trivs bäst i kallare områden där det till och från både regnar och är torrare. Brasilien och Etiopien tillhör de större kaffeproducenterna.

Annons

Men med ett allt varmare klimat hotas bland annat Arabicabusken och dess populära bönor att ta mycket stryk. Vid alldeles för varmt väder sänks nämligen kvalitén.

Annons

– Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förr, säger den brasilianske kaffebonden Masumi Kondo, som med sin familj har 120 hektar Arabicaväxter i Cristais Paulista, norr om Sao Paulo i Brasilien, skriver Aftonbladet.se.

Tidningen skriver att en stor undersökning av världens kaffebuskar, gjord av magasinet Science Advances, visar att 60 procent av de 124 kända sorterna riskerar utrotning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan