Annons

Annons

Annons

krönikaVärnamo

Marie J Flyckt
Marie J Flyckt: Jag vill inte vara rädd för att åka hem

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

En gång i tiden lämnade jag Värnamo för att det inte hände något där. Nu vill jag inte åka dit för att allt händer där.

”Skjutningar och sprängningar – vad är det som händer i vår lilla stad?”, det undrar tidningens Marie J Flyckt.

Hemma på min gata i stan, där bor det en fru och hon har 48 barn. Många av er känner säkert igen orden från lilla Stina i tv-serien Saltkråkan. Hemma på hennes gata i stan var det alltid någon som var värst. Nu är det hemma på min gata i stan som det är värst.

Skjutningar och sprängningar – vad är det som händer i vår lilla stad? Folk frågar mig som om jag hade svaren bara för att jag jobbar på tidningen, men på ett plan är jag förstås lika svarslös och undrande som alla andra. Jag vet vad som händer och det är också det som står i din tidning. Polisen misstänker att många av dåden hänger ihop och att det är kriminella gäng som ligger bakom dem. Knarkaffärer tros vara ett motiv. Men ändå – varför? Och varför Värnamo?

Annons

Annons

LÄS MER: Gängen sprider otrygghet i Värnamo

Jag söker ett svar som är större än summan av de delar händelseförloppet består av, finns det något vi kunde ha gjort, finns det något någon kunde ha gjort? Logistiken säger någon, det är läget vid E4 som gör att Värnamo blir ett centrum för narkotikatrafik. Det sa man redan när jag gick på högstadiet på 80-talet och det kan vi inte göra mycket åt. Det är ju också bra för stan att ha ett lysande läge vid motorvägen. Slumpen säger en annan. Det är de här personerna som råkar finnas runt Värnamo. Självklart, och slumpen rår vi inte över. Inte heller var andra människor väljer att slå sig ned.

Förmodligen har frågan en massa olika svar. Och helt säkert är det mycket lite de allra flesta av oss kunde ha gjort.

LÄS MER: Kartläggning: Här är de fyra som polisen tror låg bakom ”drive-by”-skjutningen

Tillbaka till den där frun, hon med alla ungarna. Om det hade varit på min gata i Värnamo hade i genomsnitt knappt ett av de 48 barnen någon gång blivit misstänkt för att ha begått ett brott. 2017 var det ungefär 180 000 av oss tio miljoner svenskar som var brottsmisstänkta och möjligen är Värnamo, trots det senaste årets händelser, en tämligen genomsnittlig ort vad gäller befolkningen i stort. Att fler grova brott händer i Värnamo än på andra orter är både sorgligt och oerhört allvarligt men det betyder inte att vi är fler kriminella, bara att vi just nu är fler oroliga. Ett mycket liten grupp styr över hur ett helt samhälle känner sig och agerar. Det är också väldigt allvarligt. Samtal med folk på stan visar att många är rädda, och polisens och politikens uppmaningar att vi inte ska vara det är lovvärda och viktiga, men når inte hela vägen fram. Det är begripligt.

Annons

Annons

En gång i tiden lämnade jag Värnamo för att det inte hände något där. Nu vill jag inte åka dit för att allt händer där. Men jag vill inte vara rädd och jag vill åka hem. Rädsla är bara en liten del av allt jag känner för Värnamo just nu. Värme och längtan tar större plats i mitt utflyttade jag. Att hemska saker händer i Värnamo gör inte Värnamo till en hemsk stad.

LÄS MER: Här grips de efter skottlossningen – vittne filmade polisens insats

LÄS MER: Han vill trygga Värnamoborna efter våldsdåden: ”Ska inte överdramatisera”

LÄS MER: "När oskyldiga drabbas är det inte bra"

LÄS MER: Hon vaknade av explosion i Karlsdalsområdet: ”Hemskt när det kommer så nära inpå”

LÄS MER: Sprängattentat skakar Värnamo: ”Det var en kraftig smäll”

Annons

Annons

LÄS MER: Upptrappningen: En våg av dåd startade i julas

LÄS MER: Explosion i Anderstorp – utreds som mordförsök

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan